Ralph de Jongh : T & R

 


Zelfs voor een fan als ik zijn de releases van Ralph de Jongh moeilijk bij te houden. Zeker als hij ook onaangekondigd albums op ITunes uitbrengt, zoals bij dit nieuwe album T&R. Half februari verscheen het daar al onder de naam Tim & Ralph, achttien nummers met een speelduur van bijna twee uur.

Voor de fysieke release T&R selecteerde de mij onbekende Reinhard Penning (from Apen) er een twaalftal van, met een speelduur van ruim een uur. De arrangementen gebeurden door Ralph en maatje Tim Birkenholz “live on the spot”.

Het album heeft dan ook een live vibe, en is akoestisch (alleen zang, gitaren en een verdwaalde mondharmonica in These Stretches Turned Out Too Long). De heren drijven elkaar naar grote hoogtes, vooral in Taking Long.

Op de eerste helft horen we meer de folky, singer-songwriter kant van Ralph en op de tweede helft iets meer zijn bluesy zijde. Persoonlijke favorieten zijn The Raindrops of Your Life en Bleeding Bleeding Bleeding Heart Standing for You. Net als met violiste Ewa Pepper heeft Ralph een bijzondere, muzikale klik met Tim Birkenholz.

T&R behoort voor mij tot zijn allermooiste werk in zijn zeer omvangrijke oeuvre.      

Theo Volk

Releasedatum : juli 2022 Independent

Website : https://ralphdejongh.com/