Douwe Eisenga : Poetry of a City

 


Poetry of a City is de derde release in een jaar tijd van componist Douwe Eisenga uit Middelburg en zijn vierde intussen op Butler Records. Eind vorig jaar verscheen The Border, wat meteen veel indruk op mij maakte. Mijn recensie eindigde ik toen met de woorden : “The Border is een bijzondere, instrumentale luisterervaring, waarbij iedere muziekliefhebber zijn verbeelding maximaal de vrije loop kan laten. Warm aanbevolen!”.  En begin januari verscheen alweer het fraaie, zeventig minuten durende  The Flood, Requiem, geleverd met een 32 pagina’s tellend boekje.

Eisenga is een veelzijdig componist, hij schrijft onder andere muziek voor harpiste Lavinia Meijer, pianisten Jeroen van Veen, Gerard Bouwhuis en Marcel Worms, Cello Octet Amsterdam en Slagwerk Den Haag. In zijn composities combineert hij regelmatig (neo)klassieke invloeden op inventieve wijze met pop-, rock- en wereldmuziekinvloeden. Zelf omschrijft hij zijn muziek als “a mesmerizing mix of minimal, rock and baroque”.

Inspiratiebron voor Poetry of a City vormen 8 van de 24 gedichten die in zijn woonplaats Middelburg op even zoveel gevels geplaatst zijn. Daar zitten onder andere gedichten van broeder Dieleman, Andreas Oosthoek en Juul Kortekaas tussen . Het opmerkelijkste nummer op het nieuwe album is Zilverspa for Piano. Douwe bewerkte de prachtige song Zilverspa van broeder Dieleman’s debuutalbum Alles Is IJdelheid tot een meditatie voor piano, een klein requiem voor diens moeder.

De verstilde pianoklanken worden begeleid door strijkers en een marimba, die gezamenlijk de luisteraar gekluisterd houden. Poetry of a City maakt op mij zeker zoveel indruk als The Border. Het album wordt dit keer geleverd met een 8 pagina tellend boekje. Zeker te prefereren boven het beluisteren op Spotify, bovendien steun je er de artiest financieel mee. Tot nu toe behaalde Eisenga in zeven jaar tijd een half miljoen streams op Spotify, wat hem financieel geen vetpot opleverde. In februari plaatste Eisenga daarom bijgaande oproep:

“Een tijdje geleden bereikte ik op Spotify een half miljoen streams. Geen enkele track is onderdeel van een grote playlist, dus deed ik er ongeveer zeven jaar over om dit aantal te bereiken. En ik ging rekenen. De inkomsten uit die half miljoen streams over die periode bedragen gemiddeld niet meer dan zo’n 20 (!!!) euro per maand. En daarvan gaat de helft naar diverse labels en uitgevers. Overigens, het gemiddelde jaarsalaris van een Spotify-medewerker is 153.000 dollar (dit is dus niet wat de top binnen harkt, dit is gemiddeld….). 

Van 10 euro per maand kun je geen studio huren, geen musici inschakelen, geen vormgevers, geen mastering betalen. Van 10 euro per maand kun je geen nieuwe albums maken.  

Als je geniet van mijn albums en hoopt dat er snel nieuwe komen, vraag ik je om lid te worden van mijn KeukenTafel. Dat is een club van supporters die ik ruim twee jaar geleden heb opgezet. Voor een paar euro per maand (de prijs van een glas wijn) krijg je toegang tot mijn archief met een schat aan unieke opnamen en nooit uitgebrachte muziek.

Inmiddels is er meer dan zeven uur(!) muziek beschikbaar. Demo’s, live-tracks, out-takes. Waaronder bijvoorbeeld de demo’s van een complete symfonie, de studio-opnames van een complete kameropera (inclusief libretto). En achtergrondverhalen. Een blik in de keuken van een componist. Blader bijvoorbeeld door het complete schetsboek van ‘For Mattia’.

Voor die paar euro is deze zeven uur muziek (plus verhalen) direct beschikbaar. En elke maand komen daar twee tracks bij.

Op dit moment telt de KeukenTafel Club ongeveer 100 leden. Om het uitbrengen van nieuwe albums echt te kunnen volhouden (vooral albums waar een flink aantal musici voor nodig is), zou dat aantal eigenlijk moeten verdriedubbelen. Met andere woorden. Neem plaats aan mijn keukentafel, via deze link.”.

De komende tijd gaat Eisenga op tour ter promotie van een wederom intrigerend album, die uiteraard in zijn woonplaats begint.  

Theo Volk

Releasedatum : 22 september 2023 Butler Records/V2 Benelux

Website : https://www.douweeisenga.com/


Douwe Eisenga live :

03-11 MIDDELBURG : De Spot

18-11 ZWOLLE : Hedon

26-11 NIJMEGEN : Thiemeloods

03-12 ROTTERDAM : Lantaren Venster

04-12 UTRECHT : TivoliVredenburg

09-12 LEEUWARDEN : Harmonie

17-12 EELDE : De Buitenplaats

07-01 BREDA : Chassé Theater