Maartje Teussink : Only Lightyears

 


De meeste tijd spendeert Maartje Teussink aan het componeren van muziek in opdracht. Ze is intussen een grote naam op het gebied van muziek voor het theater, ze schreef voor een groot aantal gezelschappen, zowel nationaal als internationaal. Daaronder bevinden zich klinkende namen als Orkater, Ro Theater, de Bloeiende Maagden en Theater Bremen. Ook op dit moment heeft ze weer een drietal projecten lopen, waaronder deze bij Theater Bremen over Patti Smith.

Toch vond Maartje tijd om ook nog eens een album met eigen werk te komen. Only Lightyears is de opvolger van het intrigerende en atmosferische Organic Cities. Een album dat nogal wat voeten in aarde had, omdat ze alle 22 instrumenten in haar thuisstudio in Schiebroek zelf inspeelde.  Haar vaak gelaagde composities hebben even tijd nodig om doorgrond te worden, dat geldt voor mij in iets mindere mate voor haar nieuwe album Only Lightyears.

Nieuw werk, in dit 'verzamel' concept, wordt gecombineerd met ouder werk dat tot nu toe niet is uitgebracht op streaming diensten, of op cd of vinyl. Voornamelijk nieuwe songs die worden samengebracht met ouder - niet eerder uitgebracht - werk. De oorsprong van de titel, waar Only Lightyears vandaan komt; een reis door de tijd, waar op zoek naar momenten als muzikale herinneringen die worden vastgehouden en aan elkaar gebonden, om een ​​afstand in de tijd te overbruggen.

Door haar werk voor het theater is Maartje geen doorsnee singer-songwriter. Elektronica speelt vaak een rol in haar muziek, luister bijvoorbeeld maar het hypnotiserende, inventief opgebouwde Voices. Maar er is ook ruimte voor een sober conventioneel ingetogen, in het Nederlands gezongen liedje  als Swiete Bern. Ook Eenmaal Onderkoeld is gezongen in het Nederlands en dat gaat Maartje goed af. Hopelijk in de toekomst meer liedjes in het Nederlands. Organic Cities was al een gevarieerde prachtplaat, Only Lightyears voldoet ook aan die kwalificaties.   

 Theo Volk

Releasedatum : 23 september 2022 Thoughtrecords

Website : http://maartjeteussink.nl/