Sleepy Driver - IgnatiusSleepy Driver bestaat sinds 2007. De groep bracht tot nu toe twee albums uit, die in Canada en Amerika goede kritieken kregen. Het nieuwe, derde album Ignatius, kwam afgelopen maand uit.

Alle songs worden gecomponeerd door zanger, gitarist en bassist Peter Hicks. Voordat Hicks Sleepy Driver oprichtte, speelde hij in zijn universiteitsperiode in een reggaeband. Hierna maakte hij ook nog deel uit van groep die elektronische muziek maakte. Beide groepen brachten echter geen muziek op cd uit.

Sleepy Driver is een groep die afkomstig is uit Fredericton , een plaatsje aan de oostkust van Canada. Ze maken roots rock. Peter Hicks vroeg ik om uitleg over de albumtitel en –hoes : Regarding the title “Ignatius” it is more about what “ignites a fire” in us. I was hoping to light a fire with these songs with the band and our audience. The cover image is a sculpture called “The Ignatius”, which I find especially bold and at the same time peaceful. Though I do also feel a connection to some of St Ignatius’ teachings about the value of tribulations, that we gain strength by facing our troubles not avoiding them.

De overige leden van de band hadden slechts een paar van de door Hicks geschreven nummers gehoord, voordat men de studio inging. Hicks heeft bewust hiervoor gekozen, zodat het de spontaniteit en inventiviteit in de studio ten goede zou komen.

De songs zijn een mengeling geworden van uptemponummers en rustige melodische nummers. Het komt de afwisseling beslist ten goede. Vooral in de rustige nummers komt de zang van Hicks tot zijn recht, die over een prettige stem beschikt.

Vooral in het prachtige Curtains, een van de mooiste nummers van Ignatius. Daarnaast is er een geweldig duet te vinden, All Roads. Dit ingetogen lied zingt hij samen met Tina Gaudreau, die normaal gesproken hardrocknummers in Mad Mary zingt, een coverband eveneens afkomstig uit Fredericton. Jammer, want het is een geweldige zangeres.

Maar er zijn ook heerlijke uptemponummers te vinden, zoals Two cigarettes, met een Duane Allmanachtige gitaarpartij. Veel van de songs bevatten zeer sterke refreinen, die zich snel in je hoofd nestelen.

Ook is de instrumentatie redelijk gevarieerd. Bovendien schrijft Hicks zeer puntige songs, waarbij hij geen noot teveel gebruikt.

De teksten zijn bovengemiddeld goed. Zo zijn er twee murder ballads te vinden, het prachtige, met accordeon opgesierde I know you know I know en het aanstekelijke Rosalyn. Verder thema’s als verlies, dingen die verkeerd gegaan zijn, liefde. Teksten waarin meestal wel een voorzichtig optimisme in is verwerkt.

Ignatius is een afwisselend rootsrockalbum geworden met liedjes die bij meerdere beluistering snel aan kracht winnen.

Theo Volk

Releasedatum: 10 juni 2014 Eigen beheer
Website: https://sleepydriver.bandcamp.com/