Diane Patterson : Satchel of Songs

 


Van Peter Holmstedt van Hemifrån ontving ik een week geleden een zestiental albums. Zoals gebruikelijk bij zijn toegestuurde pakketten zitten daar ook regelmatig wat oudere albums tussen. Mijn aandacht werd onder anderen getrokken door de foeilelijke, maar ook intrigerende en aparte hoes van Satchel of Songs van zelfbenoemd “folkgoddess” Diane Patterson. Haar intussen zesde album.

Haar folkmuziek wordt beïnvloed door andere genres, zoals in de door reggae doordrenkte opener Roots Heart Rhythm. Volgens Diane een smeekbede voor de aarde en een uitnodiging om “bij dit vuur naast haar te komen zitten”. Haar teksten zijn altijd doorspekt met onderwerpen als activisme, liefde en revolutie. Duidelijk iemand die haar hart op de tong heeft.

Acht van de tien songs werd opgenomen in New Orleans met Mike Napolitano (Ani DiFranco, Squirrel Nut Zippers) als producer. De titeltrack Satchel ofSongs werd reeds in 2019 opgenomen in haar geliefde Scandinavië. Het is geschreven als een verontschuldiginglied voor het onuitsprekelijke onrecht dat de oorspronkelijke inheemse bevolking is aangedaan.

Dat gebeurde na een ontmoeting met Elin Teilus, een Zweedse vrouw wier vader afstamt van de rendierhoedende Samisch bevolking van Noord-Scandinavië en Rusland. In de zang hoor je duidelijk invloeden van de muziek uit die regio, die menigeen zal kennen van de muziek van Mari Boine Persen.

Diane speelt gitaar, bas en en drums. Daarnaast wordt ze begeleid door een bovengemiddeld goede band bestaande uit Terence Higgins (Ani DiFranco, Dirty Dozen Brass Band) op drums, Joe Craven (Jerry Garcia and David Grisman) op percussie en mandoline, Barbara Higbie (Bonnie Raitt) op fiddle, Al Torre (Tina Malia) op gitaar, Rick Nelson (Rickie Lee Jones) op contrabas, viool, altviool en cello, Todd Sickafoose op bas en toetsen, Janelle Burdell op percussie, Mia Pixley op cello, Robert Comeaux op pedal steel, Alex Smith op bas, Gordon Hellegers (Simrit Kaur) op kora en dames Elin Telius, Ani DiFranco  Alice DiMicele zingen mee. Dat DiMicele meezingt ligt trouwens voor de hand, gezien haar activistische achtergrond.

Satchel of Songs is een gevarieerd, verrassend sterk en bevlogen album.

Theo Volk

Releasedatum : 8 maart 2022 Independent

Website : https://www.dianepatterson.org/