Ad van Meurs - De Weg Is Een Vriend

Eind 1979 stapte Ad van Meurs over van piano op gitaar en vormde toen de groep W.A.T. (World According To). De groep bestond naast hemzelf uit partner Ankie Keultjes en Frank van Nieuwenhof. Het debuut uit 1983, Defreeze, is een cultplaat gevuld met new wave en synthesizerpop. De overige twee albums bevatten een mix van folk en blues. De groep bestond tot 1988. Eind jaren tachtig besloot hij om met een aantal oude schoolvrienden weer rootsmuziek te gaan maken, onder de naam The Watchman. Het debuutalbum werd door niemand minder dan Joe Boyd (Nick Drake, Fairport Convention en R.E.M.) geproduceerd. Ook werd het album gerecenseerd in gerespecteerde bladen als Rolling Stone en Billboard. Meer dan tien albums zouden nog volgen. In hun muziek is een prominente rol weggelegd voor de saxofoon, bespeeld door Menno Romers. Soms bespeelt hij de bariton- en sopraansaxofoon, in navolging van Dana Colley, tegelijkertijd. Naast The Watchman speelt van Meurs nog in de bands Hootenanny Jim, Broeders van het Zuiden, NO blues en het trio Folksurvival Club. Naast muzikant is hij ook een groot muziekliefhebber. Hij organiseert onder de noemer Ad van Meurs Presenteertiedere week in Mijnheer Frits te Eindhoven een fantastische muziekavond van voornamelijk minder bekende artiesten zoals Josienne Clarke & Ben Walker, die aankomend seizoen zullen optreden. En of dat nog niet genoeg was vond hij de tijd rijp om ook nog eens een solocarrière te ambiëren.


De Weg Is Een vriendis zijn tweede soloalbum na En Soms.Wederom is de voertaal Nederlands. Een meer dan voortreffelijke keuze, omdat het zijn muziek een stuk persoonlijker maakt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Gerard van Maasakkers zingt hij zijn liedjes met een licht Brabants accent. Zijn teksten staan dichtbij hem, hierdoor weet hij te ontroeren zoals in bijvoorbeeld Pauwkes. Het handelt over zijn eigen optredens, maar meer nog over de allereerste concerten die hij begin jaren zeventig in Pauwkes Jazzcorner in Beek en Donk bijwoonde. Hij zag daar de meest uiteenlopende acts, wat zijn liefde voor muziek nog meer stimuleerde. Uit de tekst blijkt duidelijk dat dit een mooie en belangrijke periode in zijn leven is geweest. Ook de muziek klinkt buitengewoon prachtig. In De Kracht Van Muziek wordt op indringende wijze zijn eerste blauwtje, die hij op zestienjarige leeftijd opliep, beschreven. Daarna zocht hij zijn toevlucht in de muziek. Waarschijnlijk een voor velen van ons herkenbaar verhaal. Ook mooi is de tekst van Als Je Kind In De War is, waarin de problemen die zorgzame ouders eventueel op hun pad tegen kunnen komen, worden beschreven. Origineel is de invalshoek van Niet In Een Liedje. Hierin legt hij uit waarom hij geen liefdesliedje wil schrijven terwijl het in feite gewoon toch weer een liefdesliedje is. Muzikaal valt er ook veel te genieten. Zo is het gitaarwerk, verzorgd door Ad, werkelijk om je vingers bij af te likken. Zijn bijzonder relaxte en gevoelige spel maken hem tot een geweldige gitarist. Wat mij bij de eerste beluistering direct opviel was, dat de liedjes zonder uitzondering ijzersterke melodieën bezitten, zoals het door Ankie op schitterende wijze gezongen De Garnalenvissers.De fantastische vioolbijdragen van Diederik van Wassenaer mogen ook niet onvermeld blijven. Het geheel werd voorbeeldig geproduceerd, opgenomen en gemixt door Ankie.

 
Bij het album is een mooi tekstboekje toegevoegd. De Weg Is Een Vriend is een bijzonder evenwichtig album met prachtige melodieën geworden, dat helaas nog maar weinig aandacht heeft gekregen van pers en publiek. Ik zou zeggen doe er wat aan!


Theo Volk

Webpage http://www.advanmeurs.nl/
Releasedatum 2 Mei 2014 MonkeyMan