Kyle Carey - North Star

Kyle Carey kreeg de folkmuziek met de paplepel ingegoten door haar vader. Tijdens haar studiejaren werkte zij regelmatig in het weekeinde in de prestigieuze koffiebar Caffè Lena in Saratoga Springs (NY), waar haar interesse in folkmuziek verder werd vergroot. Vanaf de beginjaren zestig traden hier artiesten op als Bob Dylan, Kate & Anna McGarrigle, Arlo Guthrie en recent bijvoorbeeld Sean Rowe en Kyle Carey zelf. Door haar Ierse en Schotse roots werd ook de interesse gewekt voor de muziek uit deze landen. Ze studeerde zelfs een jaar lang het Schotse Gaelic. Tot haar belangrijkste invloeden rekent zij zelf Nanci Griffith, Diana Jones en Julie Fowlis. In 2011 bracht zij haar mooie debuutalbum Monongah uit. Haar muziek omschrijft ze treffend als Gaelic Americana. In september 2013 verscheen vervolgens de EP One Morning In May, welke ze samen met Josienne Clarke en Ben Walker maakte. Deze samenwerking kwam overigens tot stand, dank zij hun beider boekingsagent in Nederland, Math Heijen. Kyle vroeg deze twee talentvolle muzikanten om mee te werken aan haar nieuwe album North Star. Verder werden onder andere ook de volgende fantastische muzikanten gestrikt: Dirk Powell, Chris Stout, Catriona MacKay, James MacKintosh, Pauline Scanlon en Natalie Haas, en als producer Seamus Egan (Solas).


Opener June Day schreef Kyle toen ze Australië woonde. Het beschrijft wat voor effect het extreem warme weer daar op haar had. Casey Jones Whistle Blow is haar interpretatie van de legende over treinconducteur Casey Jones, die beschikte over een kenmerkend fluitje dat iedereen herkende wanneer hij voorbijkwam. Nora O’Kane is geïnspireerd op het gedicht met dezelfde titel van de Appalachia dichteres Louise McNeill. Cairistiona (Christina) is een traditional, welke door Carey en Egan werd gearrangeerd. Het gaat over de dood van de geliefde Christina. Het is overigens een bijzonder aanstekelijk liedje. Wind Through Casper is geïnspireerd door (op?) het historische verhaal over de immigratie van een groot aantal Ieren naar de stad Casper in Wyoming.

Inspiratie voor titelsong North Star haalde Kyle onder andere uit Mickey MacConnell’s lied The Tinkerman’s Daughter waarbij ze een eigen draai aan het bekende verhaal geeft. De traditional Sios Dhan an Abhainn (Down to the River) werd door Mary Ann Kennedy naar het Gaelic vertaald. Door haar leerde Kyle dit lied kennen. Dit lied wordt prachtig samen gebracht met Gillebride Mac IlleNhaoil. Tot mijn grote genoegen wordt het album afgesloten met een cover van Kate Wolf’s Across the Great Divide. Dit lied zong Kyle al als een klein meisje. Op deze manier brengt ze een hommage aan de zangeres die zij zeer bewondert.


De liedjes op dit album zijn zonder uitzondering prachtig, evenals de arrangementen. Bovendien krijgen de liedjes een grote meerwaarde door de fantastische bijdragen van de gastmuzikanten. Er is een grote chemie tussen de muzikanten, die elkaar blindelings aanvoelen. Ook werd het album voorbeeldig geproduceerd door Seamus Egan. Daarnaast beschikt Kyle over een warme, aangename stem, waardoor het nog prettiger luisteren wordt. North Star is een bijzonder evenwichtige cd, die al zeer snel de luisteraar in haar greep krijgt en niet meer loslaat.


Theo Volk

Webpage http://www.kyleannecarey.com/
Release datum 1 September 2014 Americelta Records