Remy van Kesteren : Muses

 


Op Muses vertolkt harpist Remy van Kesteren een tiental composities van bands en artiesten die een grote invloed op hem hebben.  ‘’Voor deze plaat heb ik ervoor gekozen om een aantal van nummers te herwerken van enkele van mijn favoriete bands en artiesten zoals Aphex Twin, Radiohead, Kendrick Lamar, Bon Iver en Sibelius. Het combineren van mijn harp en zijn rijke erfenis met muzikale werelden waar het instrument totaal onbekend is, werpt een nieuw licht op deze muzikale juweeltjes. Dit verrijkt het palet van de harp, een instrument dat ooit beperkt was tot alleen klassieke muziek maar nu genrevrij is en klinkt zoals je het nog nooit eerder hebt gehoord”, aldus Remy.

In zijn muziek laat Remy zich niet beperken door muzikale grenzen. Een mix van neoklassieke minimal, elektronische muziek, alternatieve, jazz- en wereldinvloeden, waarbij de grenzen tussen die genres vervagen. Het levert een tiental interessante herinterpretaties op.

Muses opent met een ingetogen versie van Thom Yorke’s Dawn Chorus afkomstig van de EP Anima. Fraai opgebouwd is de cover van Radiohead’s Daydreaming. Aphex Twin ken ik alleen van naam. Remy vertolkt hier Avril 14th en Alberto Balsalm. Geen idee of de nieuwe versies veel afwijken van de originelen. Wel tot mijn muziek DNA behoort Gnossienne no. 3, een van de meest populaire composities van Erik Satie. Deze mysterieuze componist leerde ik in de jaren zeventig dankzij pianist Reinbert de Leeuw kennen. In de muziek van Satie is less overduidelijk more. De versie van Remy is dan ook erg sober.

Een misschien niet zo’n bekende naam bij het grote publiek zal die van Jon Hopkins zijn. Hij is een Engelse muzikant en producer die elektronische muziek schrijft en uitvoert. Hij begon zijn carrière met het spelen van keyboards voor Imogen Heap, en heeft albums van Brian Eno, Coldplay, David Holmes en anderen geproduceerd, maar ook hieraan bijgedragen. Remy vertolkt van hem Small Memory. Muses sluit af met een vertolking van Sibelius’ Largo (sonatina in f-sharp minor, op. 67/1: II. largo).

Theo Volk

Releasedatum : 25 augustus 2023 Snowstar Records

 

Remy van Kesteren live :

23-08 AMSTERDAM : A’DAM Tower

24-08 AMSTERDAM : A’DAM Tower

05-10 BRUSSEL : Ancienne Belgique