Abby Posner : Kisbee Ring

 


Zestien jaar ervaring heeft singer-songwriter Abby Posner uit Los Angeles. Studeerde met goed gevolg aan het California Institute of the Arts. Haar dagelijkse brood verdient ze voornamelijk succesvol met het componeren van commercials en muziek voor TV, films en radio shows over de hele wereld  (oa Old Fashioned, The Fosters, This American Life, The Art of More en Last Tango in Halifax). Maar de meeste voldoening haalt ze toch uit het schrijven van persoonlijke liedjes en over thema’s die haar na aan het hart liggen.

Posner is een echte doe-het-zelver, een multi-instrumentalist. Live speelt ze net zo gemakkelijk een stevige bluessolo als een complexe banjo riff of jazzy drums. Het zal dan ook niet verbazen dat Posner op haar nieuwe album Kisbee Ring alle instrumenten zelf bespeeld, op het fiddle spel van M’Gilvry Allen op Wishing Well na. Ook nu weer verkent ze de grenzen van voornamelijk folk, maar daarnaast ook van roots en pop en noemt die mix “Genre Fluid”.

Posner draagt op de hoes niet voor niets een reddingsboei met zich mee. De titel Kisbee Ring is hier een ander woord voor overleven, een metafoor die op het hele album terug te vinden is. Ze duikt diep is thema’s als depressie, raciale onrust/onrecht en de urgentie om hulp te krijgen als je op een donkere plek bent of op een andere manier verdwaalt bent in onze moderne maatschappij.

Haar muzikale insteek was “to create a warm vintage sound with a Beatles inspired melodic walk down and hints of Nick Drake. I wanted it to feel like the listener was getting an auditory hug.". De Beatles invloeden zijn terug te horen in sommige achtergrondkoortjes. Haar liedje Blind Spots wist vorig jaar al “The Topanga Folk Festival's Carl Gage Songwriting Award” te winnen. Het is geïnspireerd door de commotie die ontstond na de raciale moord op George Floyd.

Titelnummer Kisbee Ring  gaat over de urgentie van het redden van een relatie die voelt alsof deze snel aftakelt - het gevoel dat de persoon van wie je het meest houdt wegglipt. Haar nieuwste single Low Low Low handelt over het op een andere manier benaderen van verdriet en depressie: in plaats van het te onderdrukken, er even voor gaan zitten en het verdriet een beetje beter te leren kennen. Het feit omarmen dat het gewoon een onderdeel is van de menselijke ervaring.

In Wishing Well wordt het gevoel verkent om alles wat je hebt op een droomcarrière te gooien, de drukte van dag in dag uit fulltime muziek maken. Tijdens de pandemie begon Posner vermoeidheid, angst en burn-out te ervaren. Het gaat ook over haarzelf vergelijken met andere artiesten op sociale media.

Haar prachtige stem komt het best tot zijn recht in sobere nummers als het schitterende slotakkoord Digging Corners. Maar ook in het meer ritmische The Trilogy, ook een van de prijsnummers. Ze produceerde en mixte het album in alle rust in haar thuisstudio. Kisbee Ring duurt amper een half uur, maar weet de luisteraar wel keer op keer overtuigend bij de lurven te pakken.

Theo Volk

Releasedatum : 12 november 2021 Eigen beheer

Website : https://www.abbyposner.com/