Joost Verbraak : Hometown

 


Reeds op de middelbare school stortte de temperamentvolle Joost Verbraak zich vol passie op de muziek. Hetzelfde temperament waarmee ooit zijn legendarische, veel te vroeg overleden oom Theo “De Tank” Laseroms, zich op een glorieuze voetbalcarrière stortte. Zijn eerste muzikale schreden maakte hij samen met Ralph de Jongh en Harmen Fraanje in de Blue Band.

Naast dat hij in diverse bands speelde was hij de afgelopen twintig jaar ook muziekdocent.  Vooral dankzij zijn geoliede samenwerking de laatste zes jaar met Jan van Bijnen wordt zijn bekendheid in de muziekwereld behoorlijk vergroot. Samen brachten de heren al drie albums uit. Ook werkten beide heren mee aan het schitterende album Op de Terugweg van Nergens van André van den Boogaart. Op dit moment is Joost trouwens volop met André aan de slag met de opnames voor een nieuw album.

Daarnaast gaat Joost ook nog eens aan een nieuwe baan beginnen bij de vooropleiding van Codarts, de Rotterdamse Hogeschool voor de kunsten, waar hij gaat werken met zestien- tot twintigjarigen. Hij werkt trouwens al samen met een zeventienjarig supertalent, Nienke Dingemans, wier debuutep Devil on My Shoulder hij onlangs samen met Jan van Bijnen voortreffelijk produceerde. Deze ep wordt op het moment zo enthousiast ontvangen dat er een theatershow gaat komen.

Daarnaast vindt dit drukke baasje ook nog tijd om met Frans Bauer samen te werken en in de Ralph de Jongh band XL te spelen. En op 1 november bracht hij ook nog eens de prachtige solo ep Hometown uit.

Die “hometown” is Roosendaal, met welke stad (met een dorpse mentaliteit) hij overigens een haat-liefdeverhouding heeft. Op de pedal steel na, bespeeld door van Bijnen, zijn alle instrumenten door Joost zelf ingespeeld.

De ingetogen opnames ademen een nachtelijke sfeer uit en dat komt doordat ze ook ’s nachts opgenomen zijn. Alleen al op de titeltrack speelt Joost een scala aan instrumenten ; trompet, tuba, Franse hoorn, mellofoon (instrument afgeleid van de Franse hoorn), bugel, drums en Wurlitzer. De composities bevatten invloeden uit de jazz, filmmuziek en ambient en tevens wat country-invloeden. De trompet in Mystic River associeerde ik trouwens meteen met Miles Davis.

De muziek heeft op mij een prettige, rustgevende uitwerking. In de video van Hometown is Joost trouwens  te zien met zijn hond, die de toepasselijke naam Wav draagt. Hopelijk gaat Hometown snel een vervolg krijgen, want dit soloproject smaakt absoluut naar meer.  

Theo Volk

Releasedatum : 1 november 2021 Howlin’ Chicken Records

Website : http://www.joostverbraak.nl