Ht Roberts : The Open Hum of Things

Het was voor mij volkomen logisch dat ik The Open Hums of Things direct na It Takes a Believer van Nils de Caster en Sara de Smedt zou gaan bespreken. Er zijn de nodige parallellen te trekken.  Zo werd het album door Herman samen met Nils en Sara opgenomen in het fraaie decor van het Chateau LaClaireau. Beide albums verschijnen op Lie Records, het onafhankelijke platenlabel van een aantal bevriende muzikanten, die onderling in diverse, verschillende formaties samenwerken. Zo nam Herman zijn laatste album Sunburst & Silk samen op met Pascale Michiels, bekend van Billy & Bloomfish en de Roots Rielmans Family (waarin ook Nils speelt). Zonder tijdsdruk heeft Herman van tevoren gesleuteld aan de composities en testte hij ze ook uit in één van de tien livestreams die hij elke donderdag speelde. Het resultaat is fraai album, dat vergeleken met It Takes a Believer net iets meer country invloeden heeft. Bijgaand de uit de losse pols geschreven aantekeningen van Herman over de songs.

The Open Hum Of Things

Met de jaren groeit mijn afkeer van de stad: het tempo, het lawaai, het schreeuwerige... het doet verlangen naar dat stille geluid dat je hoort als je ver genoeg van alles bent: het open zoemen van de dingen.

Dig Deep

Goede raad is meestal enkel goed voor diegene die hem geeft. Maar soms doe je het toch. Zoals wel in meer nummers op deze plaat, is de muziek een soort hommage aan mensen die mij heel erg hebben beïnvloed. Deze is voor Merle Travis...

Fairweather Roads

Een mens slaat in zijn leven vaak een verkeerde weg in. Weet je achteraf. Maar het leek altijd wel een goed idee. En het bracht je naar waar je nu bent. En het was bijna altijd zomer... met Eric Andersen. Op een cassette.

The Warm Breath Of The Greenhouses

In de herfst, op de fiets, langs uitgestrekte, lege serres met open deuren. En je voelt de adem van de voorbije zomer...

Autoroute Des Estuaires

In Frankrijk krijgen de meest prozaïsche dingen een poëtische naam: aires de repos, snelwegen... Deze ligt in het noorden, langs de zee, door de delta van de rivieren.

Cradle To The Grave

Het is makkelijk gezegd: de belangrijke dingen zijn niet in geld te vatten. Maar het wordt ook makkelijk vergeten.

Face The Music

Je kan heel veel verschillende dingen doen, je kan van het ene uiterste in het andere vervallen, maar je weet het nooit helemaal. En je draait altijd zelf op voor de gevolgen. Hats off to Doc Watson...

Trick Of The Light

Alles is perceptie. En het moet donker zijn om het licht te zien.

Stumbling Through The Dark Days

Struikelend door de donkere dagen: alleen al het zeggen maakt het minder erg. Ergens hoor ik Jean Ritchie zingen...

Tearing It Down

Hoe langer je ergens weg blijft, hoe meer je er verloren loopt. En wat doe je dan met je herinneringen?The Open Hum of Things is reeds op cd verkrijgbaar en vanaf begin december ook op vinyl.

Theo Volk

Website : http://www.ht-roberts.be/