Danni Nicholls : Under the Neem Plum Tree

 


De sympathieke Britse zangeres Danni Nicholls volg ik al vanaf haar debuut ruim een decennium geleden. Naast Indiase roots heeft Danni Frans, Portugees, Iers en zelfs Nederlands bloed door haar aderen stromen. Met name haar Indiase achtergrond was belangrijk voor haar muzikale interesses. Niet voor de inheemse muziek van daar, maar met name voor old school country muziek. Niet verwonderlijk dat al haar albums in Nashville werden opgenomen. Een paar jaar geleden kreeg ze van haar oma van moeders kant een notitieboek met handgeschreven songteksten van countryfavorieten, die vaak door haar familie in India werden gezongen en soms op een viersporen recorder werden opgenomen.

Under the Neem Plum Tree kan zowel gezien worden als een ode aan haar oma als aan country muziek. Na driemaal een mannelijke producer kiest Danni deze keer voor die rol Sarah Peacock, die daarnaast piano speelt en de achtergrondvocalen verzorgt. Danni besloot deze keer vooral een aantal nostalgische, soms zelfs wat sentimenteel aandoende countryklassiekers vast te leggen. Om het nog authentieker te laten klinken gebruikte ze vintage microfoons (de RCA 44 & Neuman 47).

Danni weet op elegante wijze bekende klassiekers als Crazy van Willie Nelson, Tennessee Waltz en het door Elvis Presley bekend geworden Can’t Help Falling in Love te vertolken. Vooral Blue Bayou van The Big O is volledig op haar lijf geschreven. Hiernaast twee herbewerkingen van eigen nummers en een nieuwe, de fraaie titelsong Under the Neem Plum Tree. Haar begeleiders zijn vakkundig, vooral Brett Resnick (Kacey Musgrave) op pedal steel is een openbaring. Het enig minpuntje van dit nostalgische en verslavende album is dat het slechts acht songs telt.

Theo Volk

Releasedatum : 30 augustus 2024 Independent

Website : https://www.danninicholls.com/