John Mayall - Find A Way To Care


Menig leeftijdsgenoot van John Mayall slijt zijn laatste dagen in een bejaardentehuis, zich daar al dan niet verplaatsend met een rollator. Mayall bruist op zijn eenentachtigste nog steeds van de energie. Het lijkt wel of het proces van ouder worden niet echt vat op hem kan krijgen. Na meer dan vijftig jaar in de muziekbusiness treedt hij nog steeds veel op en brengt hij geregeld nieuwe albums uit. Vorig jaar nog werd A Special Life goed ontvangen door de internationale pers. In april verraste Mayall ons nog met het geweldige Live In 1967, een Bluesbreakersalbum. Het bevatte nooit eerder uitgebrachte live opnames. Naast Mayall, excelleren Peter Green, John McVie en Mick Fleetwood op dit album. Overigens is het niet te horen dat het live is opgenomen. Volgend jaar wordt nog een live album uit die tijd uitgebracht, iets waar ik nu al naar uitkijk. En onlangs plofte Find a way te care op de deurmat. Na een keer luisteren wist ik al, dat het een topper in het genre is. 

Allereerst wordt het gebodene zeer energiek en gedreven gebracht. Aan variatie is ook gedacht. In een aantal nummers zijn blazers toegevoegd. Ron Dziubla (saxofoon), Richard Rosenberg (trombone) en Mark Pender (trompet) spelen uitermate strak en leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het opschroeven van het niveau van het gespeelde materiaal. Ook krijgen John’s vaste begeleiders bij liveshows de nodige ruimte. Met name Rocky Athas mag regelmatig schitteren op gitaar. Maar Greg Rzab (basgitaar) en Jay Davenport (drums) laten ook horen zeer ervaren muzikanten te zijn. Mayall laat vooral op toetsen blijken, dat hij nog steeds tot de beste bluesmuzikanten in de wereld moet worden gerekend. Luister eens naar het zelf geschreven Crazy lady en U weet wat ik bedoel. Ook neemt hij twee keer de mondharmonica ter hand, zoals in het heerlijke Ropes and Chains. Het gebrachte materiaal bestaat uit vijf eigen nummers. Daarnaast onder anderen een cover van het bekende Muddy Waters nummer Long Distance Call, maar ook een cover van War We Wage, van de nog jonge bluesgitarist Matt Schofield. 

Met Find A Way To Care dwingt John Mayall bij mij veel repect af. Het moet een feest zijn om dit materiaal live te horen. En gelukkig kan dat eind september!   


Releasedatum: 4 september 2015 Forty Below Records

26/9 GRONINGEN: Oosterpoort
27/9: ENSCHEDE: Wilminktheater
28/9: AMSTERDAM: North Sea Jazz Club
29/9: BERGEN OP ZOOM: Gebouw-T