NinaLynn : Hummingbird

 


Al op vroege leeftijd was zingen voor Nina Woerden een favoriete bezigheid. Het was toen eigenlijk al duidelijk dat een carrière als zangeres onvermijdelijk zou worden. Haar voorkeur voor Americana ontstond nadat haar hart sneller begon te kloppen door de muziek van Taylor Swift. Zij was degene die haar inspireerde om zelf gitaar te gaan spelen en liedjes te gaan schrijven. Andere grote voorbeelden in die begintijd werden de Dixie Chicks, Alison Krauss en Kacey Mudgraves. 

Haar carrière begon eind 2018 serieuze vormen aan te nemen nadat ze per toeval Pieter Groeneveld ontmoette. Kort erna, begin 2019, doken ze samen de studio in om een demo cd getiteld Imaginations op te nemen. Vooral voor Pieter had deze puur en sober opgenomen cd een emotioneel tintje, omdat Nina de gitaar gebruikte van zijn veel te vroeg overleden vrouw Liz Meyer, die grote faam bereikte in bluegrass kringen.  Nina’s grote muzikale kwaliteiten druipen zelfs in deze sobere setting van de opnames af. Luister bijvoorbeeld maar eens naar haar kippenvel bezorgende cover van Ghost In This House van Alison Krauss. 

Dankzij Pieter mocht zij in hetzelfde jaar in de Oude Veiling in Aalsmeer de voorprogramma’s verzorgen van Tim en Jackson Grimm, Hugh Moffat en Molly Tuttle. Begin 2020 studeerde ze af  aan de Universiteit van Amsterdam met een bachelor in Politics, Psychology, Law and Economics. Hierna was het de bedoeling om een half jaar te gaan reizen, echter Corona gooide roet in haar eten. Dat maakte echter de tijd vrij om nieuwe liedjes te gaan schrijven en een geslaagde crowdfunding via Voordekunst te starten. 

Deze financiële injectie stelde haar in staat om met Janos Koolen en een aantal rasmuzikanten haar debuutalbum Hummingbird op te nemen. Die opnames vonden plaats in de studio van Koolen in Doornenburg, rustiek gelegen aan de Waal. Hier gingen onder andere The Lasses met hun fraaie album Undone haar vooraf. Koolen blijkt een gouden greep want er ontstond synergie tussen beiden, maar ook met de andere fantastische begeleiders. 

Hummingbird bevat negen eigen composities en een cover. Via de uitvoering van Eva Cassidy leerde  Nina de traditional A Bold Young Farmer kennen. Ze voorzag het van een eigen arrangement en blijkt op haar lijf geschreven. Het bezorgt mij iedere keer weer kippenvel. Ze blijkt niet voor een gat te vangen, zo is bijvoorbeeld het vrolijke Grandma & I jazzy, met een glansrol voor de klarinet van Koolen. Hij bespeelt trouwens nog meer dan tien andere instrumenten. 

Het geluid van het gitaarspel associeer ik af en toe met de nodige weemoed met dat van de eerste albums van Fairport Convention. Hoogtepunt van het album vormt voor mij het heel hard binnenkomende Ways to Wander  mede door het fraaie, ingetogen vioolspel van Joost van Es. Vader Rob en zus Sophie verzorgen enkele keren de achtergrondzang. Stralende middelpunt van de liedjes is de mooie, diep rakende zang van Nina. Ze blijkt een geboren zangeres, die met Hummingbird een overrompelend en beklijvend debuut aflevert. 

Talenten zoals zij zijn schaars, heel schaars. Hopelijk kan ze snel uitvliegen over de bekende Nederlandse podia, en verdient het ook om tot ver buiten onze landsgrenzen bekend te worden. Voorlopig zullen we het helaas met het via Facebook en YouTube op Valentijnsdag drie uur ’s middags live uitgezonden release party moeten doen.

Theo Volk

Releasedatum : 14 februari 2021 Strictly Country Records

Website : https://www.ninalynn.nl/