Brent Beukelaer : Heen Zonder Weer

 


Welkom in de wondere wereld van Brent Beukelaer!  Tot enige tijd geleden een volkomen onbekende naam voor mij. Multi-instrumentalist Brent is net als pater Damiaan geboren in Tremelo, maar tegenwoordig woonachtig in Gent. Vorig jaar maakte hij furore met zijn Engelstalige band The Radar Station. Ze werden de winnaars van Stu Bru’s Nieuwe Lichting en werden vervolgens dank zij hun debuutalbum Life inside a Tornado en geweldige liveshows in de armen gesloten door zowel publiek als pers.

Naast The Radar Station werkt hij al een aantal jaren aan een doorbraak als Nederlandstalig singer-songwriter. Belangrijkste inspiratiebron vormt daarbij naast in eniger mate indie, de kleinkunst en dan vooral het uit 1976 stammende album Jus d’Orange van Lieven Coppieters. In juni trouwens opnieuw uitgebracht op gekleurd vinyl. Daarnaast noemt Brent voor de eerste vrijgegeven single De Uitgelezen Man ook artiesten als Alt-J, Spinvis, The National, Radiohead en Eefje de Visser als referentiekader.

De titel van zijn debuutalbum Heen Zonder Weer zou een knipoog kunnen zijn naar de Drs. P klassieker Heen en Weer. De hoes associeerde ik meteen met die van Elsewhere Bound van Tiny Legs Tim. Terecht naar het blijkt, want het fraaie artwork werd voor beide albums gedaan door Jannes De Schrijver. Vanaf opener Als een Krekel in Frankrijk word je automatisch meegezogen in het unieke universum van Brent.  Relativering en de gejaagdheid van het dagelijks bestaan vormen in dit nummer belangrijke thema’s.

Brent beschikt ook over empathische vermogens. Het Blinker Meisje gaat over anders zijn en je niet thuis voelen in de tijd waarin je leeft. In dit geval zou de hoofdpersoon graag opgegroeid zijn in de jaren tachtig en draagt alleen kleren uit die tijd. Op het einde is trouwens een sample te horen van African Beat van Bert Kaempfert. Een echte oorwurm vormt het ritmische Emma Dilemma, wat bij mij geregeld naar boven borrelt.

Af en toe geeft Brent je stof tot nadenken, bijvoorbeeld over hoe relatief het leven is, zoals in Klein Maar Gigantisch :  

“Een mensenleven is een speld op deze aarde

het komt en gaat en het komt nooit meer terug daarna

maar je kan er veel mee doen, het verschil maken voor een ander

een leven is klein maar gigantisch tegelijk”

Overigens een van mijn favoriete nummers. Wonderschoon is het rustig voort meanderende De Verwelkoning. Hierin hoor ik duidelijk een voorliefde voor Nick Drake terug. Een soort muzikaal en tekstueel antwoord op Nick Drake’s Pink Moon. Een wat steviger nummer vormt Kunst Der Keuzes. De vaste bezetting voor het album werd naast Brent gevormd door Sander Cliquet en David Broeders. Daarnaast kreeg men de hulp van een negental gastmuzikanten, die de muziek verrijkten met strijkers, bugel, trompet, euphonium, buffetpiano, Hohner pianet, percussie en contrabas.

Het album kwam dankzij crowdfunding tot stand en Felix Huybrechts van Starman Records zal zorg dragen voor de distributie. Het album zal daar via deze link te koop zijn en daarnaast bij de betere platenzaken in België en Nederland. Heen Zonder Weer is voor mij niets minder dan een unieke prachtplaat!

 Theo Volk

Releasedatum : 27 augustus 2021 Eigen Beheer

Website : https://nl-nl.facebook.com/brentbeukelaer