Guy Clark : Truly Handmade Vol.1

 


De eerste keer dat ik L.A. Freeway hoorde was (meen ik) toen ik Clark’s live album Keepers beluisterde. Relatief laat dus, want dat nummer stond toen al geruime tijd op zijn repertoire. Sterker, hij schreef het in 1970 en het nummer belandde op Jerry Jeff Walkers gelijknamige album uit 1972 (een ijzersterk album overigens!!), en jaren daarna op Clark’s debuutplaat Old No. 1. Keepers is een liveplaat met een uitgelezen samenstelling aan muzikanten. Naast Clark hoor je Travis Clark, Verlon Thompson, Suzi Ragsdale, Darrell Scott en Kenny Malone. En nu opent L.A. Freeway, Guy Clark’s album onlangs verschenen plaat Truly Handmade Volume 1, met een uitgeklede versie, wie weet één van de vroegste. Het “nieuwe” album is akoestisch demo materiaal samengesteld door Rodney Crowell. Vijftien nummers in totaal. Bekend en onbekend, maar uitsluitend primitieve uitvoeringen. Vaak tegen het pure aan. Ik ben een liefhebber van opnames die afkomstig zijn uit de “kluizen” van artiesten of labels. Er is ongelooflijk veel geschikt materiaal ongebruikt blijven liggen, en de nieuwste technische ontwikkelingen zijn daarnaast van toenemend belang. Ruis wordt weggedrukt, er wordt beter gemixt, en wat al niet meer. Toch zijn deze opnames van Guy Clark zo authentiek mogelijk gehouden.

(Zijsprongetje) De archiefboxen met historisch materiaal van Joni Mitchell zijn wonderschoon gebleken, zoals ook, verschenen in 2022, vroege live opnames van Eric Taylor. Het kwam als de kers op diens werk. Erg blij dat zulks een luisterrijk publiek niet onthouden wordt. En dan te bedenken wat er zoal circuleert en mogelijk geen officiële release krijgt omdat de potentiële afname mogelijk niet de kosten dekt. Ik heb digitaal uitermate representatieve live opnames liggen van Larry Jon Wilson. Afkomstig van een concert dat werd opgenomen at the Bluebird Cafe. Kristalhelder, en het zou een verdiende toevoeging op zijn oeuvre zijn. Ook opnames van Frank Zappa, die postuum zijn uitgebracht, hebben tot veel opmerkelijk fijnzinnige resultaten geleid. Dit schijfje van Guy Clark heeft (volgens mij) eenzelfde liefdevolle bewerking gekregen alvorens de opnames werden vrijgegeven. Ze klinken bovendien als een klok!

Dylan Clark, Guy’s kleinzoon, heeft honderden tracks omgezet van conventionele banden naar digitaal. Het is binnen deze digitale voorraad dat Rodney Crowell heeft geselecteerd. Deze CD is een greep uit de meest vroege periode, hetgeen impliceert dat mogelijk meer volgt. Je hoort dus songs die daadwerkelijk een release hebben gekend, en minstens zoveel die nog op de werktafel lagen, of om andere reden waren blijven liggen. Wat je ook zult horen is Guy’s eigen versie van Step Inside My House. Een nummer die je tevens kan vinden in de uitvoering van Lyle Lovett, op een album uit 1998, met dezelfde albumtitel. Het is eentje vol cover songs met muziek van bekende (o.m. Guy Clark, Robert Earl Keen en Townes Van Zandt) en meer obscure (o.m. Eric Taylor, David Rodriguez, Willis Allan Ramsey) Texaanse artiesten. Truly Handmade Volume 1 is een begin van iets waar mogelijk een vervolg op gaat komen. Het is bovendien werk van een relatief jonge Guy Clark. Voor de liefhebbers, waaronder ik mijzelf reken, genoeg om van te genieten. Blij dat Lucky Dice deze onder de aandacht bracht. Erg blij mee!

Rein van den Berg

Releasedatum : 3 mei 2024 Truly Handmade Records

Website : https://www.guyclark.com/store/p/truly-handmade-volume-1-vinyl-pre-order