Barnyard Tea : Train

 


Het goed geoliede Amsterdamse bluegrass trio Barnyard Tea speelde de afgelopen jaren al meer dan 500 optredens in binnen- en buitenland. Net als The Rielemans Family gebruiken ze fictieve namen, in dit geval Eddy, Franky en Johnny Tea. In werkelijkheid betreft het de goede vrienden Edin Najetovic (contrabas, zang), Frank de Boer (mandoline, gitaar, zang) en Joost Abbel (banjo, gitaar, zang). Ze kennen elkaar sinds de middelbare school in Alkmaar (de klas van 2003), en speelden toen al samen in een band.

Barnyard Tea begonnen ze in 2012, vanuit hun gedeelde passie voor folk, bluegrass en andere rootsmuziek. De band viel al snel op met hun spontane optredens op straat in Amsterdam en niet lang daarna volgden pubs, podia en festivals in de rest van het land en Europa. Sinds de zomer van 2012 speelden ze honderden shows in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Italië. Ze maakten al wat EP’s met covers en traditionals.

Train is hun debuutalbum en werd gevuld met eigen werk en kwam tot stand dankzij crowdfunding via het onvolprezen Voordekunst. Het is meteen een dubbelalbum geworden met een energieke livevibe, waarbij vaak de meerstemmige zang het voortouw neemt. De banjo in opener Hey Now Brother liet me meteen terug herinneren aan de populaire serie The Beverly Hillbillies in de jaren zestig.

Maar ook andere instrumenten en gastmuzikanten treden op de voorgrond. Reinier Scheffer (Bløf, Niels Geusebroek en Yori Swart) speelde mee op gitaar en mandoline en verzorgde backing vocals, violiste Mirte de Graaff (Jasper Schalks en Dieter van der Westen) voorzag de nummers van een country fiddle en Katja Kruit (Bluegrass Bandits en soloartiest) speelde dobro. Katja debuteerde trouwens eind vorig jaar met het fraaie Live a Little More.

De opnames resulteerden in twintig nummers en zijn thematisch verdeeld over twee delen: de nummers met een stevige drive op Engine en de gevoeligere liedjes op Memories. De opvallende hoes werd gemaakt door Erik Kriek, bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de fraaie hoes Jan Swerts’ album Oud Zeer.  

Theo Volk

Releasedatum : 24 mei 2024 Independent/Coast to Coast

Website : https://barnyardtea.nl/

 

Barnyard Tea live :

25-05 EINDHOVEN : Café Wilhelmina

26-05 ALKMAAR : Podium Victorie, releaseshow

27-05 AMSTERDAM : Tolhuistuin (Bluegrass jam)

20-07 HAARLEM : Yeehaw Festival