Simon Mayor & Hilary James : When Summer Comes Again

 


Het nieuwe album When Summer Comes Again van het echtpaar Simon Mayor en Hilary James gaat vooral over reflectie en optimistische anticipatie. Door de Coronapandemie had het duo natuurlijk geen concertverplichtingen en was er volop gelegenheid om terug te gaan naar hun roots. Maar ook voor herinterpretatie van favoriete songs en composities en daarnaast voor het schrijven van nieuw materiaal.

Zo bloeide de liefde in de afgelopen periode tussen Simon en zijn viool uit 1740 weer op. Het resulteerde in een schitterende herinterpretatie van zijn instrumentale compositie The Buttermere Waltz uit 1991. Het is geïnspireerd door zijn lange wandelingen in zijn tienerjaren door de heuvels van The Lake District. Aan het eind van het album is van dezelfde compositie een live versie te horen door Simon op mandoline, op welk instrument hij vooral een grote internationale reputatie geniet.

Niet alleen Simons viool is stokoud, een aantal composities is dat ook. In 1261 werd in de abdij van Reading het manuscript gevonden van Sumer Is Icumen In, wat beschouwd wordt als het vroegst bekende geschreven voorbeeld van seculiere, polyfone (geharmoniseerde) muziek.  Wat minder oud is de aria Al Mio Bene (From My Love) voor castraat stem  gecomponeerd door  Johann Christian Bach, de jongste zoon van  Johann Sebastian Bach. Het wordt hier gezongen door de heldere sopraan van Hilary.

Daarnaast bewerkten ze het Tchaikovsky pianowerk Barcarole uit 1876 voor twee mandolines, twee mandolas en twee mandocellos.  De titelsong When Summer Comes Again schreef Hilary ongeveer dertig jaar terug. Ze zingt het hier samen met haar zus Janet Giraudo. Het duo zette William Barnes’ prachtige gedicht “Linden Lea” op muziek, waarvan hier een live versie te vinden is. Het gevarieerde album telt dertien composities, het fraaie artwork in het boekje met achtergrondinformatie is trouwens van de hand van Hilary.

Theo Volk

Releasedatum : 12 november 2021 Eigen beheer

Website : https://mayorandjames.com