Tom Mank & Sera Smolen : Like a Raindrop on a Feather

 



Voor de twaalfde keer gaan Tom en Sera Nederland en België aandoen voor concerten. Afgelopen maandag arriveerde Tom en diezelfde avond zat hij al gezellig met bevriende muzikanten aan de frites en mosselen. De dag erna al lag hun nieuwe mini album Like a Raindrop on a Feather  in mijn brievenbus.

Tom verblijft bij bevriende zangeres Ellen Shae, wier album Caged Bird mijn favoriete album van 2020 werd. Maar ook We Still Know How to Love van Tom en Sera behoorde tot mijn meest gekoesterde albums van het afgelopen jaar. Een belangrijke rol op beide albums speelde Rich DePaolo, die nu het nieuwe album produceerde.

Al snel klinken de songs vertrouwd in de oren. Maar dat kan ook niet anders, omdat het heel veel vertrouwde elementen herbergt. Allereerst is daar natuurlijk de wat hese, zachte zang van Tom. Als altijd is het inventieve, gevarieerde cellospel van Sera de Haarlemmerolie van de songs.

Daarnaast werken de twee altijd met bevriende muzikanten. Zo horen we, naast Rich DePaolo en enige Amerikaanse vrienden, ook deze keer Gait Klein Kromhof op mondharmonica en natuurlijk zangeressen Ellen Shae en Kimberly Claeys (oa Guido Belcanto). Kimberly is trouwens op het moment hard bezig aan haar eerste, Nederlandstalige, soloalbum, met Belcanto als producer en Nicolas Rombouts als rechterhand.Verder zijn de warme accordeonklanken van Bart MJ De Cock te horen in Conspiracy of Kindness.

Deze keer schreef Tom vijf liedjes alleen en de fraaie, instrumentale afsluiter Postcard to Paula is van de hand van Sera. De liefde, in algemene zin,  is nooit ver weg in de liedjes van Tom. Het fraaie Far Away as the Moon handelt over een van Toms dromen over de jaren zeventig, aan welke tijd Tom (net als ik) goede herinneringen heeft. Ook nu ontkomt de luisteraar niet aan bespiegelingen over de Coronapandemie, zoals in opener Surrounded by Strangers. De tekst spreekt voor zich :

“I remember a concert in the rain

In the park sublime

But what I remember the most

I was surrounded by strangers

Surrounded by everyone

Surrounded by love

I remember Paris

Walking down the boulevard / anonymous

I remember a game

We were losing but we won it in the end”

Hoe fraai de tekst en muziek van dit lied ook is, laten we hopen dat de stroom van liedjes over Corona snel opdroogt en Tom en Sera volgend jaar weer onder meer normale omstandigheden hier zullen gaan toeren. Neemt niet weg dat Like a Raindrop on a Feather weer een mooie toevoeging is geworden aan het reeds fraaie oeuvre van Tom en Sera.

Theo Volk

Releasedatum : november 2021 Eigen beheer

Website : https://tommank.net


Tom Mank, Sera Smolen en vrienden live:

16-11 DEN BOSCH : Blue Room Sessions

18-11 TERBANK/HEVERLEE, LEUVEN : Huiskamerconcert

21-11 OSSENISSE : ’t Schallemaaj

27-11 RUMBAKE-ROESELARE : Bombrewery