Bhi Bhiman - Rhythm & Reason

Hij is de zoon van Sri Lankese immigranten, geboren in St. Louis, Missouri. In zijn jeugd luisterde hij naar bands als Nirvana, Soundgarden en Alice in Chains. In de eerste songs die hij schreef was echter niets van deze invloeden terug te vinden, hij klonk meer als de oude folkzangers van weleer. 

Zijn debuut Cookbook werd direct goed ontvangen. Een album vol politiek getinte teksten en persoonlijke ontboezemingen. Het leidde tot een optreden in Later van Jools Holland. Daar ontmoette hij zijn jeugdheld Chris Cornell van Soundgarden, die zo onder de indruk van Bhiman’s optreden was, dat hij hem uitnodigde om mee op tournee te gaan. 

In 2012 verscheen het album Bhiman, dat wederom goed ontvangen werd. Het leverde hem vergelijkingen op met Bob Dylan, Randy Newman, John Prine en Phil Ochs, hoewel hij toch al duidelijk een eigen stijl ontwikkeld had.  

Een ontwikkeling die zich nu verder doorzet op Rhythm & Reason. Het opent met het heerlijke Moving to Brussels, wat duidelijke soul en R&B invloeden laat horen. Bhiman beschikt over een fantastische stem, die al vergeleken werd met artiesten als Bill Withers, Richie Havens en Little Richards. En muzikaal gezien met Rodriguez, Woody Guthrie tot aan Nina Simone. 

Naast een goede zanger is hij ook een uitstekend liedjes schrijver.  Ieder nummer heeft wel iets waardoor het boven de middelmaat uitstijgt, in There goes the neighborhood is dat bijvoorbeeld het heerlijke orgeltje. Bread and Butter is voorzien van een zeer aangenaam ritme en blazers.  

Van een heerlijke flow werd Bennie Please voorzien. Het hoogtepunt vormt voor mij Up in Arms, vanwege de prachtige melodie en orkestratie. Meest catchy song op de cd is het ritmische The Color Pink

De soul en R&B-invloeden op Rhythm & Reason zijn overigens niet zo vreemd, wat hij schreef al nummers samen met soul legende William Bell. Daarnaast werkte hij bijvoorbeeld ook al samen met de radicale hiphop groep The Coup. 

Het is vreemd dat Bhiman totaal onbekend is in Nederland, wellicht kan Rhythm & Reason daar verandering in brengen, wat niet meer dan terecht zou zijn.         


Label: BOOCOO MUSIC
Releasedatum: 1 juni 2015
Links: