Dar Williams - Emerald


Al meer dan twintig jaar omspant intussen de carrière van de Amerikaanse singer-songwriter Dar Williams. Een album van haar stelt de luisteraar nooit teleur, zo ook haar inmiddels tiende cd, Emerald, niet. In het verleden werd haar performance en haar manier van liedjes schrijven regelmatig vergeleken met Joni Mitchell, Joan Baez en Beth Nielsen Chapman. 

Er werden heel wat kilometers afgelegd en studio’s bezocht om het zelf geproduceerde Emerald tot stand te laten komen. Het merendeel van het repertoire op Emerald zijn rustige luisterliedjes. Uitzonderingen zijn de up-temposongs FM Radio en Johhny Appleseed. Het bijzonder hitgevoelige FM Radio schreef ze samen Jill Sobule. Naast de muziek bezorgt de erg grappige tekst de luisteraar een glimlach op het gezicht

Johnny Appleseed is ook een liedje wat erg blijft hangen. Het werd geschreven door Joe Strummer en The Mescaleros. Naast een eerbetoon aan Joe Strummer heeft het ook de boodschap om goed met het milieu om te gaan. Johnny Appleseed was overigens de bijnaam van John Chapman, een pionier op het gebied van bomen kweken. 

De natuur speelt een belangrijke rol in het leven van Dar Williams, zoals blijkt uit titelsong Emerald. Inspiratie voor dit lied kreeg ze toen samen met Loudon Wainwright III op weg was naar een optreden. De aanblik van de Columbia rivier in Oregon maakte grote indruk op haar. Ze wordt hier door Richard Thompson op gitaar en door Stance Mason op bas begeleid. 

Het schitterende Girl of the World heeft ook een thema wat haar na aan het hart ligt. Ze schreef het in het Our Little Roses tehuis en school in Honduras. Opgericht in 1988 en het enige tehuis in Honduras bestemd voor de opvang van wezen, misbruikte kinderen en kinderen die in extreme armoede leven. Over het tehuis is een film gemaakt, Las Chavas. 

Een prachtig duet zingt ze in Slippery Slope samen met Jim Lauerdale, met wie ze het nummer ook schreef. Het slotnummer is intens en voorzien van een prachtige melodie. New York Is a Harbor vormt een waardige afsluiter.  

Er werkten nog een aantal anderen mee aan Emerald. Zo schreef ze Here Tonight samen met Angel Snow en wordt ze op Kat Goldman’s Weight of the World vocaal begeleid door Suzzy Roche en Lucy Wainwright Roche en op Mad River door The Milk Carton Kids. 

Emerald is voor mij het beste album wat Dar Williams tot nu toe maakte. 

Releasedatum 18 mei 2015 Bread and Butter Music