Madisen Ward And The Mama Bear – Skeleton Crew


Wat goed is komt snel. Een aantal maanden geleden verzorgden Madisen Ward en zijn moeder Ruth praktisch alleen concerten in hun woonplaats Kansas City. Een optreden in het programma van David Letterman in februari bracht hun carrière in een stroomversnelling. 

Eind april volgde ook nog eens een optreden in de show van Jools Holland en op 1 mei speelden ze in hier in de Vondelkerk. Ze beschikken intussen over een overvol rooster, wat hen onder andere op het Newport Folk Festival zal brengen. 

Moeder Ruth Whitlock werd in 1952 geboren in Gary, Indiana. In haar jeugd luisterde ze vooral naar rock en folk en had idolen als Janis Joplin, Jimi Hendrix en Laura Nyro. Op haar negentiende leerde ze pas gitaar spelen en ging ook optreden en bleef dat doen totdat ze haar man Kenneth Ward leerde kennen. 

Ze kregen drie kinderen, waarvan alleen de jongste, Madisen geboren in 1988, interesse in muziek kreeg. Ook hij leerde pas op zijn negentiende gitaar spelen en begon akoestische optredens te verzorgen in Independence en St. Louis. 

Een paar jaar geleden besloot hij om samen met zijn moeder een duo te gaan vormen. Ze kregen een groeiende schare fans in Kansas City, wat in 2013 resulteerde in de EP We Burned the Cane Fields

Voor het debuut Skeleton Crew werd een beroep gedaan op de bekende Engelse producer Jimmy Abbiss (o.a. Adele en Artic Monkeys), die gelukkig gekozen heeft voor een zeer sobere productie. Hierdoor komt de flexibele stem van Madisen goed tot zijn recht. 

Er wordt regelmatig gebruik gemaakt van beurtzang. Ook de stem van moeder Ruth is zeer aangenaam om naar te luisteren. Alle songs werden door moeder en zoon samen geschreven. Veel ervan ademen de sfeer van het zuiden van Amerika van lang geleden uit. 

Hun muziek is een mix van vooral folk, maar ook van blues en gospel en is behoorlijk uniek. Sommige ervan liggen erg goed in het gehoor, zoals bijvoorbeeld Silent Movies. Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter meer uit naar meer ingetogen songs, zoals het indrukwekkende Dead Daffodils en het prachtige Fight On. De onderwerpen variëren nogal. Van liefde, oorlog tot aan taart en Coca Cola! 

Skeleton Crew is voor mij een van de grootste verrassingen van 2015 tot nu toe.          


Website http://www.madisenwardandthemamabear.com/

Releasedatum: 18 mei 2015 Glassnote