Daymé Arecona - Nueva eraOp 22-jarige leeftijd is Daymé Arocena al een oud gediende in de Cubaanse muziek. Haar carrière start al op achtjarige leeftijd, wanneer ze toetreedt tot D’Senitos, een gezelschap met zowel Amerikaanse als Engelse liedjes op hun repertoire. Ze treden zelfs een keer op de Cubaanse TV op met Let it be

Een grote doorbraak kwam in 2007 toen ze de Marti y el Arteprijs won en lead zangeres werd van de big band Los Primos. Ze treedt in die tijd op met onder andere Winton Marsalis.  Hierdoor kwam ze in aanraking met het repertoire van belangrijke jazz zangeressen als Billie Holiday, Nina Simone en Ella Fitzgerald. Waarvan de laatste de meeste indruk op haar maakte, vanwege het scatten.  

In 2008 komt ze in aanraking met Gilles Peterson’s Havana Cultura project. Dit project heeft tot doel het begeleiden van jonge, grote muzikale talenten. Op dat moment vind Peterson Daymé nog te jong voor een solo album. In 2010 treedt ze toe tot Sursum Corda, een jazz-fusion quintet. 

In 2012 komt ze weer in beeld bij Francois Renié van het Havana Cultura project, die op zijn beurt Gilles Peterson van Brownswood weer wijst op Daymé. Brownswood is al meer dan 20 jaar een van de meest interessante labels op het gebied van jazz. In de jaren negentig debuteerde bijvoorbeeld United Future Organization op het label en in 2008 de nu zeer populaire José James met zijn prachtige debuut The Dreamer

Op 30 maart verscheen reeds de EP The Havana Cultura Sessions  en nu is vanaf 8 juni Nueva Era zowel op cd als lp verkrijgbaar. Het album is gedeeltelijk in Londen en Havana opgenomen en werd grotendeels geproduceerd door Simbad, die al zeer lang voor Brownswood werkt. Hij schreef ook mee aan een aantal songs op het album. 

De ervaren muzikanten komen allen uit Londen : onder andere Rob Mitchell op piano, Neil Charles op staande bas en Oli Savill op percussie. Het gebrachte repertoire is jazz met invloeden uit de Afrikaanse en Cubaanse muziek en nu-soul. De stem van Daymé Arocena is uiterst flexibel. Bovendien gebruikt ze hem zeer inventief. Ze zingt zowel in het Spaans als in het Engels. Madres is gedeeltelijk in het Spaans maar ook in het Yoruba gezongen. 

Het is een redelijk gevarieerd debuut geworden van een zangeres waar we nog veel van gaan horen.         


Label: BROWNSWOOD RECORDINGS
Releasedatum:  8 juni 2015
Links: