Bonfire Lakes - Leaves


Leaves, de debuutplaat van Bonfire Lakes, bevat 9 tracks en beklijft ten zeerste door zijn schoonheid en sfeer. Enkele jaren geleden verscheen er al een EP met 5 tracks van Bonfire Lakes die eveneens veelbelovend klonk.   De Limburgse indierock/amerciana band zit qua genre min of meer in het straatje van Douglas Firs en Bony King, en daar is het beslist goed toeven.  De vijfkoppige groep bestaat uit Marino Roosen (zang, akoestische gitaar en songschrijver), Sarah Pepels (zang, keyboards), Bert Vliegen (zang, gitaar, keyboards), Lennart Janssen (gitaar) en Patrick Dubois (bas).  Art Philippeth heeft nog alle drumpartijen ingespeeld, maar is daarna uit de band gestapt en werd vervangen door Cis De Gendt (Fornet).
Na een flink aantal draaibeurten wordt mijn gevoel dat ik al na de eerste beluistering had, steeds meer bevestigd: een onwaarschijnlijk mooie plaat.  Kan mogelijk veel mensen aanspreken en klinkt beslist radiovriendelijk, met zijn warme sound en ijzersterke songs. Zoals Women bijvoorbeeld, de prachtige opener, en zeker ook het fijn tweestemmig gezongen Two Sisters, de prachtige single. Traag is mooi, zeggen we dan.
We Won’t Grow Old Together is een puike popsong met een catchy melodie. In Till Death Do You Part klinkt de stem van Sarah Pepels wonderlijk mooi, en af en toe horen we ook wat wolkjes Isbells door het nummer te waaien. Het tweede deel van de plaat zou ik voorzichtig durven omschrijven als 'groeinummers', want ze worden beter met elke beluistering.  Ghosts springt er daarbij uit voor mij, tweestemmig gezongen en een pareltje van een song.  Jonathan & Marjorie, tussen fluisterstem en gitaargegrom, doet ons dan weer een beetje denken aan Marble Sounds.
Leaves is een plaat over afscheid nemen, en wat daar bij komt kijken, en dat merk je al aan de songtitels. Doorheen de liedjes zweemt een aangenaam melancholische sfeer. Een fijne soundtrack om bij het uit het raam staren dus, en je gedachten de vrije loop te laten. 
Prachtplaatje!

De plaat is verkrijgbaar bij Gigaswing in Hasselt en tijdens optredens, en zal in de nabije toekomst wellicht ook via Spotify te beluisteren zijn. De officiële voorstelling van de plaat is op 23 maart in Café Café in Hasselt. Op 21 april speelt Bonfire Lakes in de Gigaswing voor Record Store Day.

Gastschrijver Marc Vos