Afton Wolfe : Kings for Sale

 


Interessante kerel, deze tweeënveertigjarige, in het zuiden van de VS opgegroeide Afton Wolfe. Vooral de blues zit in zijn genen, maar in zijn reeds ruim twee decennia durende carrière, was hij actief in vele muzieksoorten. Producer Oz Fritz leerde hij in 2001 kennen tijdens zijn periode in de avant-gardistische groep Dollar Book Floyd. In die groep speelde ook Amy Lott, met wie hij opener Paper Piano en Steel Wires schreef. Net als Dollar Book Floyd gebruikt Wolfe de nodige instrumenten om zijn songs fraai in te kleuren.

De keuze voor Fritz lag voor de hand, niet alleen is het een goede vriend, waarmee hij over de meest uiteenlopende onderwerpen kan converseren, maar Fritz werkte ook met Tom Waits op een drietal van diens albums. Wolfe is een groot liefhebber van Waits en beschikt over net zo’n imposante rauwe stem. Wolfe debuteerde vorig jaar solo met de EP Petronius' Last Meal.

De titel van debuutalbum Kings for Sale is ontleend aan de aanstekelijke single Dirty Girl, wat over een trip door het zuiden van VS handelt, waarbij hij voor bluesliefhebbers interessante plaatsen als Clarksdale langstrekt. Op dat nummer is Mississippi bluesman en Blue Mountain frontman Cary Hudson te horen op mondharmonica en elektrische bottleneck gitaar. Aan het begin van het nummer geeft hij tevens zijn hypothese over de reden waarom Mississippi zo consequent een geografisch centrum van spiritualiteit is.

Opener Paper Piano heeft de luisteraar meteen volledig bij de les door de interessante instrumentatie en ingenieuze opbouw. Het uitstekende pianospel is voor rekening van de drieëntwintigjarige benjamin van het gezelschap, Ben Babylon. Naast een zestal uitstekende zelfgeschreven composities ook een drietal covers.

In Cemetry Blues van B.W. Goodwin Jr ontbinden Wolfe en zijn begeleiders volledig hun duivels. Een geweldige keuze is het voor mij onbekende Mrs. Ernst’s Piano van Mike West van Truckstop Honeymoon. Het vertelt het verhaal van een pianoleraar levend in een voorstad, net na het einde van de segregatie. Door de melancholische klarinet heeft het nummer voor mij een Joods tintje. Zowel Carpenter als About My Falling zijn autobiografische songs over zijn tijd als barman.

Het is genoegzaam bekend dat het als muzikant vaak de eindjes aan elkaar knopen is, ook voor Afton en zijn vrouw. Toch neemt hij nu het risico om Kings for Sale in eigen beheer uit te brengen om zo zijn artistieke vrijheid volledig te kunnen bewaren. De naam van zijn label, Grandiflora Records, verwijst naar de Magnolia grandiflora, een boomsoort uit de tulpenboomfamilie. Van nature voortkomend in de zuidoostelijke staten van de Verenigde Staten.

Afsluiter O’ Magnolia verwijst ernaar. Het nummer is geïnspireerd op het stemmen eind vorig jaar over de verandering van de Staatsvlag van Mississippi naar een vlag waarop de bloem van de Magnolia Grandiflora het nieuwe symbool van de staat wordt. Het fraaie melancholische gitaarspel is van Cary Hudson. Liefhebbers van rauwe stemmen en door blues doordrenkte muziek zullen een heerlijke kluif hebben aan debuutalbum Kings for Sale.      

Theo Volk                                                                                                                                       

Releasedatum : 11 juni 2021 Grandiflora Records

Website : https://aftonwolfe.com/