Linde Nijland : Ten Years


 

Bij doorgewinterde folkliefhebbers is Linde Nijland al zo’n twee decennia een bekende naam. Naast haar solocarrière vergaarde ze tevens tot 2006 roem met het duo Ygdrassil. Hoofdredacteur Eric van Domburg Scipio van Popmagazine Heaven noemt haar misschien wel terecht al vele jaren de beste folkzangeres van Nederland. Zij kan zich meten met folkzangeressen van internationale allure. Niet voor niets werd ze gevraagd voor een reünieconcert van Fairport Convention in 2009 en als gastzangeres van die band tijdens een Nederlandse tournee in 2014.

Al op vroege leeftijd kreeg Linde interesse in folkmuziek. Maar was daarnaast ook niet ongevoelig voor popmuziek, getuige haar laatste album The Jukebox Project uit 2017. Hierop geeft ze veelal een volkomen eigen draai aan klassiekers als A Whiter Shade of Pale, Nights in White Satin en Five Years. Hoe fraai dit en haar album Linde Nijland Sings Sandy Denny ook is, toch hoor ik haar het liefst haar eigen geschreven liedjes zingen. Bijvoorbeeld de persoonlijke titelsong van het album I Am Here, wordt zo intens gebracht, dat het mij nog steeds bij iedere beluistering kippenvel bezorgt.

Ook deze keer bewijst Linde weer dat haar eigen nummers niet onder doen voor de door haar gecoverde nummers. Zonder enige terughoudendheid durf ik te stellen dat Ten Years voor mij haar mooiste album uit haar oeuvre is geworden. Acht liedjes werden vrij recent geschreven, twee liedjes stammen nog uit haar Ygdrassil periode. Het liedje Fishermen werd op speciaal verzoek geschreven voor iemand die alles van de visserij en scheepvaart weet. My man is out a sailing is een lofzang voor Bert Ridderbos, al bijna twee decennia haar (muzikale) levenspartner.

Naast eigen nummers ook twee goed gekozen covers. Tiny Sparrow is een heel bekende oude Amerikaanse ballade en Was It You werd geschreven door Ewen Carruthers. Hij was een niet zo’n bekend liedjesschrijver, die zij op het spoor kwam door haar bevriende singer-songwriter Mike Silver. Muzikaal gezien komt haar inspiratie uit de Engelse, Ierse en Schotse folk, maar er zijn ook pop en Americana invloeden. Hoewel het een persoonlijk album is hoopt Linde dat er tegelijk iets opens en universeels in zit waardoor mensen het vanuit hun eigen beleving kunnen invullen.

De liedjes werden zonder uitzondering bijzonder fraai gearrangeerd door Linde en Bert. Bert neemt de nodige instrumenten ter hand, vooral zijn warme, subtiele bijdragen op de accordeon bevallen mij uitermate goed. Uiteraard ontbreken de prachtige bijdragen van violist Joost van Es niet. Eerder dit jaar excelleerde maestro van Es trouwens al op Hummingbird van NinaLynn en op One Lifetime van Tip Jar. Joost was de enige muzikant die zijn partijen live inspeelde in het rustiek aan de Dollard gelegen huisje van Linde en Bert.

Gilbert Terpstra nam zijn drumpartijen thuis in Leeuwarden op en was tevens een grote motivator. Goede vriendin Kirsty McGee leverde haar bijdrage digitaal vanuit Manchester. Zij verzorgde de achtergrondzang op titelsong Ten Years en speelde tevens zingende zaag en duimpiano. De opnamekwaliteit is om door een ringetje te halen. Al heel lang zweren ze bij hun onderhand vintage digitale harddiskrecorder Korg D32XD. Ooit aangeschaft voor de opnamen van het vijfde Ygdrassil album. Zoals al eerder gememoreerd Ten Years is haar mooiste album uit haar oeuvre geworden en zal voor mij tot de aller-fraaiste releases van 2021 gaan behoren.     

Theo Volk

Releasedatum : 5 mei 2021 Eigen beheer

Website : https://www.lindenijland.nl/