De datum 1 februari 1953 staat bij veel oudere generaties in het geheugen gegrift. De Watersnoodramp zette niet alleen grote delen van Zeeland onder water, daarnaast ook delen van West-Brabant en Zuid-Holland. Maar werden ook delen in België en Engeland niet gespaard. Het aantal doden bedroeg 1836 in Nederland, 307 in het Verenigd Koninkrijk, 224 op zee, waaronder 133 bij het vergaan van een Britse veerboot en 28 in België. De ramp was aanleiding voor de ontwikkeling van een sterk verbeterde kustverdediging met zware stormvloedkeringen. Het meest ingrijpend zijn de Deltawerken in Nederland, terwijl in het Verenigd Koninkrijk onder meer de Thames Barrier en een stormvloedkering in de rivier Hull zijn gebouwd.
In 1999 begon Douwe met het componeren van muziek ter herdenking van de ramp na vijftig jaar. "De eerste serie concerten waren in 2003 bij de vijftigjarige herdenking. Bezocht door zo’n 3000 mensen in totaal. Die konden intekenen op een live-cd die later zou verschijnen. Tot onze verbazing deden 1200 mensen dat. Als je ervan uitgaat dat de meeste bezoekers als stellen komen, zat dat dicht tegen een op een aan. Twintig jaar later was die cd uitverkocht en kwam er een rerelease onder de nieuwe titel (samen met de concertserie aan het begin van dit jaar). Ik had die titel veranderd om het internationaler te maken. Dat leverde in de loop der jaren ook uitvoeringen in bijvoorbeeld Roemenië en Amerika op”, aldus Douwe.
The Flood, Requiem bevat zowel de nodige invloeden uit de Latijnse mis als uit de klassieke muziek. In tegenstelling tot veel van zijn andere werk wordt er ook in gezongen door het Zeeuws Philharmonisch Koor. Het koor wordt op deze opnames begeleid door Het Zeeuws Orkest onder leiding van Joan Berkhemer. Zoals heel vaak in klassieke muziek maakt ook Douwe regelmatig gebruik van dynamiek, maar toch ook van zijn gebruikelijke inventieve, meeslepende ritmische elementen. Feest der herkenning vormde voor mij, als voormalig misdienaar, het lange Abyssus Misericordiae wat geïnspireerd is door het eeuwenoude Dies Irae. Verder maakt Douwe af en toe gebruik van gedichten van de Engelse dichter Christopher Levenson, die ten tijde van de ramp in Nederland verbleef. Ook twintig jaar na dato blijft The Flood, Requiem fier overeind. Liefhebbers van zijn muziek opgelet, begin 2024 zal nieuw werk van Douwe verschijnen!
Theo Volk
Rereleasedatum : 6 januari 2023 Butler Records
Website : https://www.douweeisenga.com/