Uncle Lucius : Like It’s the Last One Left

 


Vijf jaar lang kwam er geen levensteken van de Texaanse band Uncle Lucius, de groep rondom frontman Kevin Galloway. Galloway zat in de periode overigens niet stil. Hij bracht twee soloalbums uit, The Change (2018) en Secondhand Starlight (2022). Toen de groep in 2018 stopte leek dat definitief. Fans hadden echter andere gedachten, hun muziek bleef erg populair, onder andere onder profatleten en wandelaars. Ook werd hun muziek gebruikt in televisieshows als Yellowstone. 

De roep om een terugkeer van de platina verkopende groep werd daardoor steeds groter en dook men alsnog enthousiast de East Austin Recording Studio in. Het is volgens Galloway meer dan ooit een bandalbum geworden. Ook het meest gevarieerde album uit hun oeuvre. Hun vijfde album Like It’s the Last One Left werd analoog en live opgenomen. Die livevibe werd meteen onweerstaanbaar voor mij, maar natuurlijk ook door de uitstekende zang van Galloway. Zijn stem roept geregeld associaties op met White Buffalo, zeker als hij vibrato gebruikt. 

De songs zijn uptempo, vaak vrolijk, energievol en intens. Het is een heerlijke mix van Americana en roots-rock met soms strijkers en een avontuurlijke productie. Doordat men een tijdje gestopt was werd het album met een frisse kijk opgenomen en dat heeft hen zeker geen windeieren gebracht. Favoriete track is Holy Roller wat een beetje een Them vibe heeft (Gloria). Like It’s the Last One Left lijkt me geen eenmalige oprisping, maar een geweldige doorstart van de band. 

Theo Volk

Releasedatum : 8 december 2023 Boo Clap

Website : https://www.yourunclelucius.com/