Alela Diane & The Hackles : It's Always Christmas Somewhere

 


Over het algemeen heb ik zelden iets met Kerstalbums, het enige album in dat genre dat ik ooit besprak was drie jaar terug It’s a Soulful Christmas van Michelle David & The Gospel Sessions. Voor singer-songwriter Alela Diane heb ik echter al heel lang een groot zwak. Niet alleen vanwege haar fraaie stem, maar ook vanwege haar uitstekende, vaak beeldende teksten. Genoeg redenen om toch te gaan luisteren naar It's Always Christmas Somewhere

Het is een samenwerking met het folktrio The Hackles, bestaande uit Kati Claiborn, Luke Ydstie en Halli Anderson. Dit trio is ook bekend van projecten als Blind Pilot, Horse Feathers and River Whyless. Het was al een heel lang gekoesterde wens van Alela om een Kerstalbum te maken. Vorig jaar grapte Alela's man dat haar song The Pirate's Gospel een nieuwe Kerstversie verdiende, waarbij het refrein "yo-ho, yo-ho ho" vervangen zou kunnen worden door “ho-ho, ho-ho ho”. Het idee voor een Kerstalbum kwam tijdens een buitenlandse tournee met The Hackles ook ter sprake. Al snel kwam men op het idee om The Pirate's Gospel een Weird Al benadering te geven en om te dopen tot The Santa's Gospel. 

Na terugkomst van de tournee begon het viertal hun favoriete Kerstliedjes op een rijtje te zetten en die vervolgens te arrangeren. Luke en Kati's dochter Hazel van negen was verward door het tijdstip waarop dat gebeurde. Wat haar later de uitspraak ontlokte “Well, I guess Its always Christmas somewhere...”. De arrangementen zijn zonder uitzondering sober en delicaat geworden. Naast Alela's eigen song komen prachtige versies voorbij van Stevie Wonder's One Little Christmas Tree en Joni Mitchell's River, afkomstig van haar bekende klassieker Blue, naast traditionals als God Rest Ye Merry Gentlemen en Silent Night. De dromerige opener Christmas Time Is Here zet meteen de toon. It's Always Christmas Somewhere heeft alles in zich om een klassiek Kerstalbum te worden. 

Theo Volk

Releasedatum vinyl : 8 december 2023 Rusted Blue Records

Website : https://aleladiane.com/