Kevin Buckley : Big Spring

 


Onder de naam Grace Basement bracht Kevin Buckley sinds halverwege de jaren nul reeds vier albums uit. Nu debuteert hij met Big Spring onder eigen naam. Kevin is een multi-instrumentalist, producer (in uiteenlopende genres), singer-songwriter en vioolleraar uit St. Louis, Missouri. Op zijn negende begon hij met vioolspelen en sindsdien speelde en deed hij mee aan muziekcompetities door heel Amerika en Ierland. Wekelijks speelt hij in een bekende Ierse pub in zijn thuisstad St. Louis.

Zijn Ierse roots hoor je regelmatig op Big Spring. Het album is een mix geworden van Bluegrass, Swing, Old Time, Tejano muziek en traditionele Ierse folk. Opener Sweeney’s Wheel is een compositie van de bekende Ierse accordeonist en concertina speler Jackie Daly (oa supergroep Patrick Street). Daly is van grote betekenis geweest voor de Ierse traditionele muziek de laatste halve eeuw.

Overigens voordat zijn carrière in de jaren zeventig een grote vlucht zou nemen, werkte en woonde Daly vijf jaar in Nederland. Tijdens zijn carrière werkte Daly geregeld samen met Andy Irvine (oa Planxty). Van Irvine covert Buckley Never Tire of the Road, een van de drie liedjes waarop ook zijn uitstekende zang te horen is.

Ook op en top Iers is An Chúil Fhion (hier La Rubia genoemd), de Gaelic benaming voor het Ierse plaatsje Coolfin in County Offaly. Het werd bekend gemaakt door Johnny Fogerty, een van de drie bekende fiddle broers, die vooral in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw furore maakten.

Erg Frans doet Marcelle et Marcel van Jean-Jacques Milteau aan. In de originele uitvoering speelt de mondharmonica van Milteau uiteraard de hoofdrol. Hier zijn dat fiddle, bouzouki, mandoline en gitaar. Verder doet Buckley een uitstekende greep uit Amerikaans erfgoed.

Het levert een heerlijk gevarieerde, vooral instrumentale plaat op, waarop hij begeleid wordt door zijn uitstekende muzikale vrienden. Voor de mix tekende Dave Sinko (Punch Brothers, Bela Fleck).                

Theo Volk

Fysieke releasedatum : 8 april 2022 Avonmore Records

Website : https://kevin-buckley.com/