Amy Speace - That Kind Of Girl

Amy Speace is een muzikale laatbloeier. Pas op vijfentwintig jarige leeftijd leerde ze gitaar spelen en drie jaar daarna schreef ze haar eerste song. Ze werd ontdekt in de New Yorkse akoestische scene door Judy Collins, die sindsdien ook songs van haar coverde en met haar op tournee ging. Haar debuut Edith O verscheen in 1998. Haar laatste, How To Sleep In A Stormy Boat, leverde een doorbraak op naar een groter publiek. Het album werd terecht overladen met geweldige kritieken. Ze maakte veelvuldig gebruik van teksten van Shakespeare, niet zo vreemd voor een voormalig regisseur, toneelschrijver en actrice. Het was een meer folk georiënteerd album, waarop ook een duet te vinden was met rijzende ster John Fullbright.


That Kind Of Girl, intussen haar zevende album, kwam door middel van crowdfunding tot stand. Ze riep de hulp in van fantastische muzikanten als Will Kimbrough, Cal Broemel, Eamon McLoughlin, Danny Mitchell, John Moreland. Neilson Hubbard neemt de productie van het album op zich. Hij schreef ook mee aan twee songs. Opvallend is dat Amy met veel verschillende co-auteurs liedjes schreef. Zo schreef ze bijvoorbeeld One Man’s Lovesamen met Beth Nielsen Chapman, hetgeen overigens een echte Chapman signatuur heeft gekregen. De teksten zijn persoonlijk en behoren niet tot de meest vrolijke. Ze handelen over het wel en wee van haar eigen driehoeksverhouding. Een titel als Nothing Good Can Come From This spreekt boekdelen.
 
 
De teksten zijn overigens, net als op How To Sleep In A Stormy Boat, weer bovengemiddeld. Ze is in staat om beknopt en met eenvoudige woorden dingen te benoemen, zoals in Raincoat. “It’s a strange kind of sadness, And it’s hard to explain, You were my raincoat, Now you’re the rain”. Het was trouwens voor mij behoorlijk wennen aan de productie en de meer Americana-achtige songs. Na veelvuldig luisteren, kan ik niet anders dan concluderen dat het een album geworden is met geen enkele zwakke broeder erop en kan wedijveren met zijn voorganger. Dat zegt volgens mij genoeg!


Theo Volk

Website http://www.amyspeace.com/
Releasedatum18 februari 2015 Continental Song City