Tom Brosseau - Perfect Abandon

Tom Brosseau is een relatieve onbekende singer-songwriter geboren in North Dakota, maar tegenwoordig opererend vanuit Los Angeles. In zijn vroege jeugd leerde hij van zijn oma akoestisch gitaar spelen. De muzikale indrukken in zijn jeugd waren zeer divers. Zowel in de kerk, op school als thuis ontdekte hij diverse muziek waaronder vele hymnes en folksongs. Dank zij zijn grootouders verdiepte hij zich ook in de songwriters uit The Great American Songbook. Sinds 2002 brengt hij cd’s uit.


Perfect Abandon is alweer zijn negende album. Het is ditmaal uitgebracht op het sympathieke label Tin Angel Records, waar onder andere ook Devon Sproule en Ed Askew onderdak vinden. Laatstgenoemde bracht in 2013 het schitterende For The Worldvoor dit label uit. De titel van Perfect Abandon is ontleend aan een zinsnede uit de lang vergeten Delmore Brothers autobiografie, Truth Is Stranger Than Publicity. Alton Delmore beschrijft hoe J.L. “Joe” Frank, een van de eerste belangrijke country muziek promotors en managers zijn hoed droeg, “With a perfect abandon”. Vandaar de afbeelding van een persoon met hoed op de hoes. Alton en Rabon Delmore waren country pioniers die in de jaren dertig vaak in de fameuze Grand Ole Opry show optraden.

Voor het nieuwe album werd de bekende producer John Parish (P.J. Harvey, Sparklehorse, Peggy Sue) maar ook Ali Chant gevraagd. Men ging bij het opnemen op zoek naar het creëren van een echt live geluid. Het album werd daarom mono, met slechts een microfoon opgenomen. Ter voorbereiding van de opnames werd tweemaal opgetreden in het Cube Theater in Bristol, met David Butler op drums, Joe Carvell op bas, Ben Reynolds op elektrische gitaar en John Parish op orgel. Het album is ook in deze stad opgenomen. Uiteindelijk wordt Tom op het album bijgestaan door een drieman band (drums, bas en een Stratocastergitaar).


Op het album zijn de voor hem gebruikelijke thema’s te vinden, het verkennen van de strijd om onder andere liefde en verraad beter te begrijpen. Het was wel even wennen aan dit album. Dit vooral door het aparte stemgeluid en manier van zingen van Tom maar ook door de sobere begeleiding. Na een behoorlijk lange gewenningsperiode wordt het album inmiddels echter door mij tot zijn betere gerekend.


Theo Volk

Website: http://www.tombrosseau.com/
Release datum: 2 maart 2015 Tin Angel Records