Joe Pug - Windfall

Na een afgebroken studie vond Joe Pug emplooi als timmerman. Ook begon hij in diezelfde periode zijn muzikale carrière, die aanvankelijk slechts bestond uit veel optreden. Na verloop van tijd vergrootte hij zijn naamsbekendheid door onder zijn fans zelf gebrande cd’s uit te delen met de bedoeling dat zij deze onder hun vrienden zouden verspreiden. In 2008 bracht hij op zijn eigen label de e.p. Nation Of Heat uit. De e.p. is gevuld met pure folkmuziek. Het was een bijzonder succesvol debuut met als gevolg dat hij nog meer ging optreden. De teller staat intussen op ruim 400 optredens, waaronder het befaamde Newport Folk Festival en in 2013 op Take Root. Tijdens dat laatstgenoemde concert maakte hij veel indruk.

 
In zijn beginperiode werd hij door critici vaak met Bob Dylan vergeleken. In 2010 verscheen zijn debuutalbum The Messenger, in 2012 gevolgd door The Great Despiser. De aanvankelijke sobere folk stijl wordt langzamerhand ingeruild voor een voller geluid en schuift zijn muziek op richting singer-songwriter en country. Vooral The Great Despiser staat bij mij hoog aangeschreven. Hierop zijn schitterende liedjes te vinden zoals A Gentle Few en One Of Many. Zij behoren tot de mooiste songs die ik ken. Reikhalzend keek ik naar nieuw werk uit.

Aanvankelijk was het de bedoeling om al in 2013 met de opnames te beginnen. Na een lange periode van optredens was tijd ingeruimd om songs te schrijven en op te nemen. De locatie die hij gehuurd had was niet de meest geschikte. Ook beschouwde hij het schrijven van songs op dat moment teveel als een baan. Dit leidde tot het nodige drankgebruik maar niet tot nieuwe songs. Hij besloot al snel dat dit niet de juiste weg was en pakte het ‘gewone’ dagelijkse leven weer op en besteedde veel tijd aan zijn relatie met zijn vriendin. Hij begon weer gezond te eten en naar muziek van anderen te luisteren.
 

 Nieuwe opnames werden voor onbepaalde tijd uitgesteld. Na verloop van tijd kwam de inspiratie weer als vanzelf en kon Windfallin 2014 in Lexington worden opgenomen. Pug streefde hierbij naar een minimale productie, dit is ook gelukt. Zijn ontwikkeling als tekstschrijver heeft de afgelopen periode niet stilgestaan. Integendeel, het gebodene is van een constante, hoge kwaliteit. Dit geldt in mindere mate voor voorgaande albums. De piano krijgt op het album wat meer de ruimte. Invloeden van hedendaagse muzikanten als Josh Ritter, Ryan Adams en M. Ward zijn hoorbaar. In If Still It Can’t Be Found doet zelfs een mellotron, bespeeld door Pat Sansone van Wilco, zijn intrede. Het belangrijkste ingrediënt in zijn muziek blijft zijn prettige en melancholieke stem. Joe Pug is als tekstschrijver gegroeid, met Windfall laat hij dit onverbloemd horen.


Theo Volk.

 
Releasedatum: 9 maart 2015 Loose Music