Le vent du Nord - Têtu


Deze fantastische band bestaat sinds 2002 en bracht reeds 7 albums uit. De groep werd opgericht door pianist en draailier speler Nicolas Boulerice en violist Olivier Demers. Beiden speelden hiervoor in de groepen Ad vieille que Pourra en MontcorbieR. Vanaf het begin af aan hadden ze veel succes in thuisland Canada. 

Hun debuutalbum Maudite moisson! won direct de prestigieuze Juno award. Ze deelden de afgelopen jaren het podium met onder anderen The Chieftains, Breabach, Emily Smith, Julie Fowlis, Sharon Shannon en Patsy Reid. De teller staat intussen op zo’n 1400 uitverkochte concerten. 

De kwaliteit van hun albums zijn altijd van hetzelfde constante hoge niveau en het achtste werkstuk Têtu, wat koppig betekent,  vormt daarop geen uitzondering. Zoals gebruikelijk bestaat het gebrachte materiaal uit eigen werk en door hen bewerkte traditionals en worden ze gezongen in het Frans. De band is namelijk afkomstig uit het Franstalige deel van Canada, meer bepaald uit Québec. 

Voor diegenen die moeite hebben met de Franse taal zijn de vertalingen van de teksten in het Engels terug te vinden op hun website. De onderwerpen op Têtu variëren van liefde, politiek tot aan satire. De veelal meerstemmige zang van de vier muzikanten  is een belangrijk kenmerk van hun muziek, die wordt beïnvloed door de traditionele muziek uit Québec, maar ook door de muziek uit Ierland en Groot-Brittanië. 

Het overgrote deel van de stukken is up tempo en erg goed in het gehoorliggend. Naast geweldige zangers zijn allen meer dan uitstekende muzikanten, die ook hun hand niet omdraaien voor invloeden uit andere genres. Zoals dat te horen in slotstuk Amant volage, een jazzy stuk met een heerlijke pianobijdrage en een Stephane Grappelli-achtige viool.  

Têtu laat wederom horen dat Le vent du nord tot het beste uit de hedendaagse folk gerekend moet worden!          

Releasedatum 31 maart 2015 Borealis recording