Fabiano do Nascimento - Dança Dos Tempos

Met Dança Dos Tempos debuteert Fabiano do Nascimento op Now Again Records. In 2012 maakte hij het tot nu toe niet uitgebrachte album Violao Alma Brasil. Met saxofonist Sam Gendel vervaardigde hij verder het SUL album voornamelijk gevuld met bossa nova.

Fabiano do Nascimento is een nog jonge gitarist, geboren 29 jaar geleden in Rio de Janeiro, maar tegenwoordig woonachtig in Los Angeles. Daar leerde hij zangeres Mia Doi Todd kennen. Hij speelt mee op het vorig jaar van Mia Doi Todd uitgekomen Floresta in Brazilië opgenomen. Hierop staat de overbekende traditional Ewé, wat ook op Dança Dos Tempos terecht is gekomen. Dit opgewekte lied wordt hier prachtig sensueel gezongen door Kana Shimanuki. De legendarische percussionist Airto Moreira, onder andere bekend van Weather Report, speelt ook mee op dit en nog twee andere nummers. De enige andere musicus op het album is verder nog Ricardo “Tiki” Pasillas, die op 6 tracks meespeelt. De bijnaam Tiki is overigens niet uit de lucht komen vallen, hij bespeelt namelijk op zeer lichtvoetige wijze trap drums.
 

Het is duidelijk te merken dat Ricardo en Fabiano al heel lang samenwerken, de wisselwerking tussen de twee is enorm groot. Ze voelen elkaar blindelings aan. Fabiano bespeelt op virtuoze en gevoelige wijze de seven string gitaar. Op Dança Dos Tempos staan nog een aantal traditionals, zoals het bekende Minha Ciranda, wederom heerlijk gezongen door Kana Shimanuki. De andere twee bekende traditionals zijn Primeira Estrella en Nanã, beiden gezongen door Fabiano zelf. Het van bekende componist Heitor Villa-Lobos afkomstige Etude verleent het album een klassiek tintje. Net als Fabiano is Villa-Lobos in Rio de Janeiro geboren. Verder vertolkt Fabiano Forro Brasil en O Ovo, van de in Brazilië zeer geliefde muzikant Hermeto Pascaol. Pascaol speelde trouwens heel lang met Airto Moreira samen, onder andere in het Sambrasa Trio. Canto De Iemanja is een bekende song van de eveneens in Brazilië zeer geliefde muzikant Baden Powell.


Dança Dos Tempos eindigt met het zelf gecomponeerde Tupí. Tupí doet niet onder voor de rest van het gebodene. Het is te hopen dat een volgend album meer eigen werk bevat. Alle songs werden live opgenomen zonder overdubs. Ondanks de sobere begeleiding op Dança Dos Tempos weet het van begin tot einde te boeien. Dit met name door de afwisseling van uptempo nummers en meer ingetogen werk.


Theo Volk

Website http://www.nowagainrecords.com/announcing-fabiano-do-nascimento-danca-dos-tempos/
Releasedatum, 14 maart 2015 Now Again Records