Heartless Bastards - Restless onesDe grote doorbraak bereikte Heartless Bastards met het vorige album Arrow geproduceerd door Jim Eno, waarop een behoorlijke koerswijziging richting rock werd ingezet. Waren op eerdere albums nog invloeden uit de folk en country te vinden, op Arrow waren die volledig verdwenen. 

De kritieken waren terecht lovend. Gevuld met prachtige songs zoals bijvoorbeeld Only for you, die alleen al de aanschaf van het album waard maakte. Maar ook de eerste drie albums zijn nu nog steeds het beluisteren meer dan waard. 

Het zal niet veel verbazing wekken dat het nieuwe album Restless Ones wederom een rockalbum geworden is. Dit keer werd het geproduceerd door de bekende producer John Congleton, die werkte met de meest uiteenlopende acts als St. Vincent, Swans, Nelly Furtado, John Grant en R. Kelly. 

De cd werd in augustus vorig jaar in 10 dagen opgenomen op Sonic Ranch in Texas, de grootste opname-studio ter wereld. Ver weg van de bewoonde wereld, zodat in alle rust aan de opnames gewerkt kon worden. 

Zoals gebruikelijk werden alle songs weer geschreven door frontvrouw Erika Wennerstrom, die haar liedjes net als op voorgaande albums brengt met haar kenmerkende passie. Een aantal songs hadden ook op Arrow kunnen staan, zoals de eerste single Gates of Dawn

Gelukkig is er ook plaats voor de nodige vernieuwing. Into the Light waarin plaats is voor een heerlijke toevoeging op piano en het gedragen slotnummer Tristessa. Maar ook in een van de hoogtepunten The Fool, opgesierd met heerlijk gitaarwerk. 

Restless Ones had trouwens iets meer tijd nodig om mij te kunnen overtuigen dan Arrow. De invloeden variëren volgens de band van The Byrds en Syd Barrett tot aan The Faces en The Flaming Lips. 

Uiteraard zal ter promotie van de cd een uitgebreide toer volgen, voorlopig zal die zich helaas beperken tot Amerika. Het wordt eens tijd dat ze hier op de grote festivals komen spelen! Restless Ones is een album geworden dat zeker kan wedijveren met voorganger Arrow


Label: PARTISAN RECORDS
Releasedatum:  12 juni 2015
Links: