Bob uit Zuid : Bob uit Zuid


 

Bob uit Zuid heet in het dagelijkse leven Bob Dijkshoorn, de zoon van Nico. Bob is geboren en getogen in Amsterdam-Zuid en leek er in zijn jeugd voor hem een voetbalcarrière weggelegd te zijn. Hij speelde twee jaar bij de jeugd van AZ. Twee jaar terug debuteerde Bob op de hiphopcompilatie De Fik 1 met het nummer Zuid.

Bob maakt old school hiphop en rapt over niet gebruikelijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld over Karpervissen. Het nummer Karpervissen blijkt autobiografisch te zijn, hij is een groot liefhebber van vissen. Sinds hij ooit zijn eerste karper ving is hij er verslaafd aan.

Net als zijn vader Nico mag hij trouwens graag een boek lezen en op zondagmiddag is hij regelmatig met vrienden te vinden in Café De Bok. In Café De Bok bezingt hij dit bruine café, waar de glazen vaak vies zijn en waar blijkbaar ook gewoon nog gerookt wordt. Ook zingt hij over de zelfkant van de maatschappij, zoals in Hoer van Stalingrad.

Het instituut kerk krijgt ook een behoorlijke veeg uit de pan van hem. Bij een rapper verwacht je een stoer huisdier en niet een goede lobbes als een Sint Bernard. En Ruhrgebied handelt over een eigen fabriek in het Ruhrgebied. Bob blijkt dus behoorlijk tegendraads en zit trouwens ook niet te wachten op een grote hit. Zo rapt hij in Geen Hit :  

“Ik wil geen hit

Niet op de radio

Geen clip

Geen bord

Met dure vis

Bob uit zuid plakt z’n ramen

Nu al dicht”

In tegenstelling tot veel hedendaagse rap, maakt Bob bij het maken van zijn muziek geen gebruik van de computer.

Het album werd uitstekend geproduceerd door zijn maatje Tim Knol. Die zorgde dat het album een livegevoel meekreeg en alles ritmisch erg strak is. Mede met dank aan drummer Kees Schaper. Als muzikale referenties kunnen  Beastie Boys ,maar ook The Black Keys, Osdorp Posse en vooral Urban Dance Squad genoemd worden.  

Bob uit Zuid is een uitstekend debuut, waarop men tekstuele clichés uit de weg gaat.  

Theo Volk

Releasedatum : 13 mei 2022 Excelsior

Website :  https://excelsior-recordings.com/collections/bob-uit-zuid

 

Bob uit Zuid live :

11-05 AMSTERDAM : Paradiso

13-05 AMSTERDAM : Concerto, instore