Mary Gauthier : Dark Enough to See the Stars

 


Sinds 1997 brengt singer-songwriter Mary Gauthier met een zekere regelmaat albums uit, waarvan het persoonlijke The Foundling mijn favoriet is. Dark Enough to See the Stars is intussen haar negende album. De kwaliteit varieert altijd van goed tot uitstekend, het nieuwe album vormt daarop geen uitzondering.

De titelsong van het album schreef Gauthier lang geleden samen met Beth Nielsen Chapman. Ze  heeft het nooit uitgebracht omdat het niet helemaal goed voelde. ““We hebben er nog eens naar gekeken tijdens de donkere dagen van de pandemie nadat we allebei een aantal dierbare vrienden hadden verloren. We zagen het nummer in een nieuw licht en waren in staat om het opnieuw te schrijven en het kernidee te vinden... namelijk dat hoewel de mensen die we verloren waren voor altijd verdwenen waren, de liefde die ze ons hadden gegeven dat niet was. Het werd gegeven als een geschenk dat we voor altijd konden houden.

Er is iets met verdriet dat duidelijkheid brengt. Ik nam de titel van een toespraak van Martin Luther King. Dr. King: "Trouble is in the land; confusion all around. But I know, somehow, that only when it is dark enough can you see the stars.". Voor mij betekent dit dat wanneer de dingen op hun slechtst lijken, we vaak de gave hebben om precies te weten wat belangrijk is en wat het belangrijkst is.””, aldus Gauthier.

Het album begint vrij luchtig, zoals onder andere de opgewekte ballade Amsterdam, waarin ze samen met haar geliefde Jaimee Harris de liefde voor Amsterdam en de liefde in zijn algemeenheid bezingt. Ze schreef het nummer samen met de talentvolle Harris, net als het fraaie, uitgesponnen nummer How Could You Be Gone. In het gospelachtige Thank God for You dankt ze de Heer voor haar fijne, stabiele relatie met Harris.

Een viertal nummers schreef Gauthier samen met de voor mij onbekende songschrijver Ben Glover, die vaak inspiratie uit het geloof put. Truckers and Troubadours schreef ze samen met Darden Smith.  Overigens doet me haar manier van zingen soms aan Lucinda Williams denken.

Zolang Gauthier albums blijft maken als Dark Enough to See the Stars, blijf ik uitkijken naar haar volgende release. Maar eerst kijk ik uit naar het tweede album van partner Harris, want haar indrukwekkende debuut Red Rescue verscheen ook alweer bijna vier jaar geleden.  

Theo Volk

Releasedatum : 3 juni 2022 In The Black Records/Thirty Tigers

Website : https://www.marygauthier.com