Herman Brock Jr. : Devianto

 


Het is geen toeval dat ik mijn recensie over Devianto van de Terneuzense bluegrassmuzikant Herman Brock Jr. op 5 mei plaats. Dat heeft alles te maken met de aanstekelijke opener Freedom, waar meteen het spelplezier van afspat. Het is niet alleen een geweldig nummer, maar het gaat over het grootste goed waarover iemand, naast een goede gezondheid, kan beschikken. Op het nummer is trouwens ook Herman III, de derde generatie Brock,  te horen.

Devianto is de opvolger van The Old World, wat in 2015 onder andere een lovende recensie in de Volkskrant opleverde en een optreden op Lowlands dat jaar.  Wederom wordt Herman ondersteund door snarenwonders Janos Koolen en Joos van Es en zijn Brockettes Lizz Sprangers & Geertje v. d. Berg. De lijst van meewerkende artiesten is nog langer en indrukwekkender (24).

Devianto is Latijn voor deviëren, van een richting afwijken. In dit geval van en naar andere traditionele muziekstijlen die eenzelfde spirit, energie en speelvaardigheden gemeen hebben en om die reden goed te combineren zijn.

Een van de meest geslaagde composities is het instrumentale titelnummer waar op intrigerende wijze folk en bluegrass samenkomen. Michael Broere bewijst hier dat je de Ierse doedelzak kunt laten swingen.

Devianto is ook een logisch vervolg op de voorganger. Met teksten over Zeeuwse legendes bracht Herman Brock Jr. op dat album een overzees ontstaan genre, dat in Noord-Amerika met invloeden van door Europeanen meegebrachte instrumenten en volksmuziek was verworden tot bluegrass, in feite weer terug naar De Oude Wereld.

Op Devianto is bluegrass weer het startpunt, maar worden dus invloeden uit breder muzikale windrichtingen toegepast. De liedjes zijn opgenomen in een basisbezetting van contrabas, akoestische gitaar, banjo, mandoline en viool, maar met de hang (Zwitserse handpan), Ierse fluit, bodhrán (Ierse trommel), bouzouki (Grieks snaarinstrument), cajón (Peruaans percussie-instrument), accordeon, trompet, kokosnoten en zelfs het gerinkel van zilveren guldens heeft Brock meerdere elementen uit de mondiale muziekgeschiedenis in zijn liedjes verwerkt.

Het is een met veel liefde gemaakt product geworden, ook het artwork is om door een ringetje te halen. De hoes van het hardcover tekstboek werd gemaakt door Pejman Ebadi, een op jonge leeftijd naar Frankrijk gevluchte Iraniër. Het werk heet “Cosmic” en lijkt voor mij op een psychedelisch werk van M.C. Escher, mocht die ooit verdovende middelen gebruikt hebben.

Het gevarieerde Devianto bewijst dat Nederlandse muzikanten glansrijk de concurrentie kunnen doorstaan met de top aan de andere kant van de oceaan. Hopelijk zullen snel liveconcerten bekend worden, want bluegrass komt toch het beste live tot zijn recht.

Theo Volk

Releasedatum : 20 mei 2022 Independent

Website : https://hermanbrockjr.com