James Combs : Falling Under Spells

 


Begin jaren negentig was James Combs de frontman van Arson Garden, een van de meest veelbelovende bands uit de Midwest van de Verenigde Staten. Met deze artrockband maakte hij drie albums, die zich kenmerkten door controversiële teksten en moderne akoestische arrangementen. Aan het begin van het millennium startte Combs een solocarrière.

Falling Under Spells is intussen zijn vijfde soloalbum, voortreffelijk geproduceerd door Grammy winnaar John Would (oa Fiona Apple). In het persbericht wordt het album kernachtig omschreven als “It’s fun and sad. It’s sweet and angry. It sounds old and new. It’s from the heart”. Daarnaast is het heerlijk gevarieerd, naast rock, uitstapjes naar Laurel Canyon, soul tot aan indie.

Combs krijgt hulp van de uitstekende zangeressen April Mann en Kelly Atkins, gitaarvirtuoos Paul Lacques (I See Hawks In LA), topdrummer Matt Hergert, violiste Wendy Kline en trompettist Joe Hellerstein. Het schrijven van bovengemiddelde teksten blijkt hij nog steeds niet te zijn verleerd :

“Tomorrow’s yesterday again now

Hope and sorrow’s endless spin now

But you’ll have to finally face your mind

When circle days strange the ways of time”

Bij het grote publiek is Combs nog steeds niet bekend, maar hij deelde al wel het podium met artiesten als Jackson Browne, Van Dyke Parks, Tom Verlaine, Marianne Faithfull, John C. Reilly, Michelle Phillips en John Densmore/Robby Krieger en is hij de songschrijver voor de band Great Willow. Wellicht dat Falling Under Spells iets aan zijn naamsbekendheid gaat doen.   

Theo Volk

Releasedatum : 27 mei 2022 High Pine Steeple Recordings

Website : https://www.jamescombs.com/