Kevin Morby : This Is a Photograph

 


In januari 2022 krijgt singer-songwriter Kevin Morby  de schrik van zijn leven. Tijdens een familiediner zakt zijn vader voor zijn ogen in elkaar en wordt met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Enige uren later bladert hij enigszins afwezig door een doos met oude familiefoto's in de kelder van zijn ouderlijk huis in Kansas City.

Diezelfde nacht voelt Morby nog steeds de schok en angst door zijn lijf gieren en flitsen er foto’s van zijn vader door zijn gedachten. Vooral eentje : zijn vader als jonge man, trots, sterk en vol zelfvertrouwen, poserend op een grasveld met zijn shirt uit. "Op de foto ziet hij er jong en zelfverzekerd uit, zijn borst naar de camera zwenkend alsof hij op zoek was naar een gevecht. Het was me niet ontgaan dat dit dezelfde borstkas was die ik een paar uur eerder zag, waar een stethoscoop tegenaan werd gezet terwijl hij op de keukenvloer van het huis van mijn zus lag.", aldus Morby.

Terwijl zijn vader aan het herstellen was, begonnen de ideeën voor een nieuw album naar boven te borrelen. Hij vertrok naar Memphis en nam zijn intrek in het Peabody Hotel. Hij bracht er dagen door met het bezoeken van bekende plekken van door hem bewonderde dromers zoals de betreurde Jeff Buckley, die verdronk in de Mississippi. Het leverde het liedje Disappearing op. Overigens schreef Dayna Kurtz twee decennia geleden al over hetzelfde onderwerp het schitterende Somebody Leave a Light On.

Ook dwaalde hij door de buurt waar Jay Reatard zijn laatste dag doorbracht en bezocht hij Graceland. ’s Avonds legde hij bij terugkomst zijn opgedane indrukken vast in tekst en muziek. De liedjes, veelal droevig van toon, stroomden in grote getale uit hem.

Net als op Singing Saw en Oh My God is Sam Cohen andermaal de producer van zijn intussen zevende album This Is a Photograph. Voormalig toer pianist Oliver Hill en zijn moeder Meg en zus Charlotte verzorgden de strijkers. Toerende landgenoten Cochemea Gastelum (saxofoon), Jared Samuel (orgel) en Alecia Chakour (zang, tamboerijn) namen deel aan de sessies, evenals Eric Johnson (banjo). En nieuwe bandleden zoals drummer Josh Jaeger (drums, percussie), Brandee Younger (harp), Makaya McCraven (drums), Cassandra Jenkins (zang) en zelfs Tim Heidecker en Alia Shawkat (de losgeslagen lach op Rock Bottom).

De laatste sessies werden live gehouden in Memphis bij Sam Philip's Recording Co., met aan het roer  zoon Jerry Philips, die de erfenis van de oorspronkelijke Sun Records-studio voortzet. Favoriete track is voor mij het fraaie duet met Erin Rae in Bittersweet, TN. This Is a Photograph kan zeker gezien worden als zijn magnum opus.   

Theo Volk

Releasedatum : 13 mei 2022 Dead Oceans/De Konkurrent

Website : https://www.kevinmorby.com

 

Kevin Morby live :

26-05 BORGERHOUT : De Roma

29-05 UTRECHT : TivoliVredenburg