Amenra / Cave In / Marissa Nadler : Songs of Townes Van Zandt Vol. III

 


Heel toevallig kwam ik Songs of Townes Van Zandt Vol. III op het spoor dankzij het populaire muziekforum Musicmeter. Marissa Nadler is een bekende naam voor mij, in tegenstelling tot de Amerikaanse rockband Cave In en de Belgische metalband Amenra. Laatstgenoemde blijkt behoorlijk populair te zijn op Musicmeter.

Dat Nadler meewerkte aan het project ligt voor de hand, gezien haar muzikale achtergrond, in tegenstelling tot Cave In en Amenra. Amenra blijkt echter reeds twee albums op Neurot Recordings en een live-album op My Proud Mountain te hebben uitgebracht. De band blijkt al lang bekend te zijn met de muziek van Van Zandt.

Bandlid Lennart Bossu hierover : "Als Belgen is de zeer Amerikaanse folk en country van Townes Van Zandt niet bepaald de muziek waar we mee opgroeiden, maar toen we als jonge twintigers zijn songs ontdekten, raakten ze meteen een snaar bij ons. Zelfs mensen die de teksten niet begrijpen, kunnen waarschijnlijk horen dat ze luisteren naar iemand die heeft geleefd en geleden, en, vreemd genoeg, vinden ze tegelijkertijd diepe troost in zijn rustgevende stem.

 Het is het soort troost dat vaak kenmerkend is voor grote muziek of kunst in het algemeen, en het maakte het vooruitzicht om zelf een paar van zijn liedjes te proberen niet minder afschrikwekkend. Niettemin, toen we werden gevraagd om deel te nemen aan deze collectie van Townes Van Zandt covers, voelden we ons opgewonden en verplicht om er deel van uit te maken, omdat het ons op een bepaalde manier een kans bood om iets terug te doen voor de geweldige songs die hij ons heeft gegeven, en ook om deel uit te maken van een reeks albums die bijna uitsluitend bestaan uit artiesten die we diep respecteren.".

Steve Brosky van Cave In leerde in 2010 de muziek van Van Zandt kennen  : "In de winter van 2010 deed ik een solotournee met Scott Kelly van Neurosis en Bob Wayne. Wij drieën en Ansgar Glade reisden in Bob's 'groene machine' busje door de UK en Ierland. Bij elke show speelde Scott het nummer Caroline en elke keer als ik het hoorde, raakte ik in vervoering. Dit was mijn kennismaking met Townes Van Zandt. Best cool dat Ansgar mij en Cave In tien jaar later deze geweldige kans heeft gegeven om onze liefde voor Townes Van Zandts muziek te tonen.". Brodsky maakte drie jaar terug trouwens een album samen met Nadler, Droneflower.

Het album telt negen covers, gelijkmatig verdeeld over de deelnemende artiesten. Veel indruk maakt de live-versie van Nothin’ door Cave In, na afloop door Brodsky omschreven als “that’s the heavy shit”. Bloedmooi is de ingetogen versie van Kathleen door Amenra.  

Enigszins bezwerend is de vertolking van The Hole. Ontroerend is Nadlers vertolking van mijn favoriete Van Zandt song Quicksilver Daydreams of Maria. Ook de overige songs zijn meer dan het beluisteren waard. Het is trouwens jammer dat de reguliere albums van Townes Van Zandt nog nauwelijks leverbaar zijn. Maar gelukkig blijft hij onder de aandacht dankzij anderen.

Songs of Townes Van Zandt Vol. III kan samen met Come Tomorrow van Paal Flaata gerekend worden tot de mooiste eerbetoningen aan Van Zandt. Digitaal verscheen dit album al op 22 april, fysiek verschijnt het op 1 juli op het Hamburgse My Proud Mountain label.   

Theo Volk

Fysieke releasedatum : 1 juli 2022 My Proud Mountain

Websites :  https://neurotrecordings.bandcamp.com/ en https://myproudmountain.bandcamp.com/