Hannah Rarity : To Have You Near

 


To Have You Near is het tweede album van de in Glasgow woonachtige zangeres Hannah Rarity (30). Rarity beschikt over een rustgevende en prettige stem, die meer dan waarschijnlijk veel luisteraars zal aanspreken. Reeds op achtjarige begon ze te zingen in the National Youth Choir of Scotland en kreeg daar de liefde voor traditionele muziek mee.

Het album bestaat voornamelijk uit covers. De ritmisch opvallende opener Home schreef ze echter samen met Gordon Maclean. Het is een van haar meest persoonlijke liedjes en heeft de luisteraar meteen bij de les. Ook van eigen hand is het ingetogen She Must Be Mad, waarop ze begeleid wordt door pianist John Lowrie en een strijkkwartet, met daarin de bekende violiste Patsy Reid. To Have You Near werd trouwens uitstekend geproduceerd door Innes White, net als John Lowrie deel uitmakend van de veelbelovende Schotse band Staran.

Van de bekende singer-songwriter Boo Hewerdine covert ze het slaapliedje I'm Not Going Anywhere. Hewerdine verzorgt hier zelf de achtergrondzang. Het verbaasde me trouwens niet dat Hewerdine aan dit album meewerkte. Bij beluistering moest ik geregeld denken aan Eddi Reader, een andere, bekende Schotse zangeres, met wie Hewerdine veel samenwerkt.

Hewerdine verzorgt ook de achtergrondzang op Hard Times, een lied uit negentiende eeuw van de Amerikaan Stephen Foster, die vooral furore maakte met Swanee River. Hard Times werd in Europa vooral bekend dankzij Mary Black en De Dannan. De ultieme versie ervan is voor mij echter de indringende vertolking door Eleanor Shanley (vooral live). Hier is de uitvoering behoorlijk ingetogen. Een wat eigentijdsere keuze is de wat minder bekende song Take It With Me van Tom Waits en Kathleen Brennan.

To Have You Near bevat een uitgekiende combinatie van eigen werk en uitstekende vertolkingen van andermans werk.

Theo Volk

Releasedatum : 3 juni 2022 Independent

Website : https://www.hannahrarity.com/