Sinead O’Brien : Time Bend and Break the Bower

 


Eind jaren zeventig was John Cooper Clarke zo’n beetje de eerste populaire punkdichter, anno 2022 is Sinead O’Brien van plan de fakkel van hem over te nemen, alhoewel Clarke nog steeds optreedt (vorige week zaterdag nog in Paradiso).

De in Dublin geboren en in Limerick getogen O’Brien woont tegenwoordig in Londen. Met haar unieke combinatie van postpunk, poëzie en avant-gardistische kunst wordt ze door veel internationaal toonaangevende media beschouwd als een van de relevantste ontdekkingen van de laatste tijd.

Qua sound opereert ze (enigszins) in de hoek van PJ Harvey, Fontaines DC, Nico en Dry Cleaning. Vorig jaar gooide ze nog hoge ogen op een van de grootste internationale showcase festivals SXSW, twee weken terug was ze nog te zien op de BBC bij Jools Holland.

Het gaat O’Brien duidelijk voor de wind en daar gaat haar debuutalbum Time Bend and Break the Bower zeker nog verder aan bijdragen. De praatzang van O’Brien wordt slechts alleen ondersteund door gitarist Julian Hanson en drummer Oscar Robertson. Vaak zijn de liedjes dynamisch en hebben af en toe ook een onderhuidse spanning. In haar teksten zitten soms verwijzingen naar de natuur (oa de oceaan) en rechtstreeks naar Ierland (Cliff of Moher), zoals in End of Days.  

Voor de producersstoel kon ze een beroep doen op de bekende producer Dan Carey (Fontaines DC, Black Midi, Wet Leg, Squid, Foals, Kae Tempest). In september komt O’Brien naar de Lage Landen voor optredens om haar uitstekende debuut voor te stellen. Time Bend and Break the Bower verschijnt alleen digitaal en op vinyl.

Theo Volk

Releasedatum : 10 juni 2022 Chess Club Records

Website : https://store.sineadobrienmusic.com/

 

Sinead O’Brien live:

01-09 VLIELAND : Into The Great Wide Open

17-09 ROTTERDAM : Rotown

18-09 AMSTERDAM : Paradiso Noord, Tolhuistuin

26-09 BORGERHOUT : TRIX