Rod Picott : Paper Hearts & Broken Arrows

 


Singer-songwriter Rod Picott ontdekte ik aan het begin van het millennium dankzij Joop van Gool van Roots Mail Music in Breda. Vooral zijn tweede album Stray Dogs van hem draaide ik in die periode grijs en behoort nog steeds samen met Out Past the Wires tot mijn favoriete albums van hem. Laatstgenoemde is trouwens ook de titel van het boek met korte verhalen wat verscheen bij Working Title Farm.

Sinds het begin van zijn solocarrière is de sympathieke Rod een graag geziene gast op de Nederlandse podia, zo stond hij bijvoorbeeld al in 2005 op TakeRoot. De laatste jaren is Rod ongekend productief,  Paper Hearts & Broken Arrows is alweer zijn veertiende album, maar de kwaliteit lijdt er zeker niet onder.

Rod is net als wijn, naarmate die ouder wordt, des te beter die wordt. Bovendien krijg ik steeds meer een zwak voor zijn steeds meer doorleefd,  breekbaarder en heser wordende stem. Hierdoor worden zijn prachtige verhalende liedjes steeds geloofwaardiger voor mij. En dan maak het niet uit of ze over hem zelf gaan of over het tragische leven van de bekende bokser Sonny Liston.  

De meeste liedjes schreef Rod alleen, daarnaast schreef hij enkele liedjes met Jennifer Tortorici, Mark Erelli en levenslange vriend Slaid Cleaves. Het album werd uitstekend geproduceerd door Neilson Hubbard (oa John Prine, Lucinda Williams, Amy Speace) ook verantwoordelijk voor het prachtige, afgelopen vrijdag verschenen Dark Enough to See the Stars van Mary Gauthier.

Het goede nieuws is dat Rod volgende week naar Europa komt voor concerten komt, het slechte nieuws is dat die optredens allemaal in het Verenigd Koninkrijk zijn. Maar gelukkig hebben we Paper Hearts & Broken Arrows om ons voorlopig mee zoet te houden.

Theo Volk

Releasedatum : 10 juni 2022 Welding Rod Records (Independent)

Website : http://rodpicott.com