Fabian Holland - A day like tomorrow


In 2013 verraste Fabian Holland vanuit het niets met een ijzersterk debuutalbum. Vooral zijn indrukwekkende gitaarspel  was het eerste wat opviel. Maar ook de voordracht van zijn liedjes was prima, een echte verhalenverteller. Luister maar eens naar het geweldige Mad Eric, een van de hoogtepunten op dat debuut. 

Reikhalzend werd dus uitgekeken naar de nieuwe, A Day Like Tomorrow, of hij aan de hoge verwachtingen kon voldoen. Het antwoord daarop is, volmondig ja. Het duurde even voordat de songs me echt wilde aanspreken, maar langzaam maar zeker begonnen ze toch onder de huid te kruipen. Het is duidelijk dat hij gegroeid is, zowel als liedjesschrijver maar ook als performer. 

Vooral  zijn ingetogen zang op dit album bevalt me buitengewoon. Wilde hij op zijn debuut weleens iets te veel zijn geweldige techniek op gitaar ten toon spreiden, hier staat alles in de dienst van het liedje. Het niveau van de songs is een stuk consistenter dan op het debuut. 

Het bestaat voornamelijk uit eigen werk. Twee covers, House Carpenter en Nobody’s Fault But Mine. Laatstgenoemde traditional werd bekend in de uitvoering uit van gospel blueszanger Blind Willie Johnson.Sindsdien talloze malen gecoverd. Fabian voegt hier een indrukwekkende folkversie aan toe. Zijn eigen liedjes hebben regelmatig interessante onderwerpen. 

Opener Four Inch Screen handelt over mensen die optredens en/of vakanties meer beleven van achter de camera van hun Smartphone, dan dat ze daadwerkelijk echt iets mee krijgen van wat er gebeurt.  Een jaar of vier geleden kocht Fabian een boot die hij helemaal zelf opknapte. Tijdens die periode leerde hij aan het kanaal waar de boot ligt bijzondere mensen kennen. Hij verhaalt daarover in River

In zijn periode dat hij in Itali√ę leefde, woonde hij naast een aparte oude vrouw die vanaf haar zevende op het land had gewerkt. Het gerucht ging dat zij in de oorlog zowel affaires met Duitse als met Engelse soldaten had gehad. Dit inspireerde hem tot de song Islay

In de herfst van 2013 overleed zijn oma op de gezegende leeftijd van 97 jaar. Bij het opruimen van haar woning vond hij de oude tabaksdoos van zijn opa terug. The Old Tobacco Tin handelt hierover. Maar er zijn meer songs met interessante verhalen te vinden.  

A Day Like Tomorrow kan daarom gezien worden als een prachtige verzameling verhalende songs.          


Releasedatum 27 april 2015 Rooksmere Records