Nadine Shah - Fast food

Het schitterende debuut werd praktisch volledig genegeerd door de schrijvende pers in Nederland. Nu ligt haar tweede album in de winkel, nog beter dan het debuut! Sterker nog, het meest indrukwekkende album wat ik tot nu toe hoorde dit jaar.


Twee jaar geleden maakte Nadine Shah, ze is van Pakistaans-Noorse afkomst, grote indruk met haar debuut Love Your Dum and Mad, een verzameling songs over de donkere kant van het leven. In de periode dat ze geschreven werden, pleegden twee goede vrienden van haar zelfmoord. Ze werden overigens geschreven samen met de bekende producer en mixer Ben Hillier. 

Hij zocht zelf contact met Nadine na het zien van de videoclip van Dreary Town, waarvan hij danig onder de indruk was. Sleutelsong is het sublieme Floating, een nummer dat zowel tekstueel als muzikaal door merg en been gaat. Het inlevingsvermogen van Nadine is groot, “They name you dumb, they name you mad, they name to name, it’s all they have, I, well I only see you floating”. 

Overigens werd bij verschijnen van het debuut Nadine door de Engelse pers vaak de female Nick Cave genoemd en werd ze ook vergeleken met PJ Harvey. Op het debuut speelt naast de gitaar, de piano een belangrijke rol in het geheel. Op Fast Food is de prominente rol van de piano verdwenen. Wel gebleven zijn de vaak dreigende gitaren, de fantastische, met drama doorspekte zang. 

Ze beschikt over een stem die uit duizenden herkenbaar is. De songs werden wederom geschreven samen met Ben Hillier en zijn van een constant hoog niveau en vormen hier een meer consistent geheel dan die op het debuut. Geweldige, muzikale bijdragen worden ook geleverd door onder andere Nick Webb op gitaar en door I am klootbassist Peter Jobson. 

De teksten zijn, net als op het debuut, erg donker. Nadine is duidelijk een jonge vrouw met een oude ziel. Soms zijn de teksten intrigerend, zoals in Nothing Else To Do, die bestaat uit een regel “And there was nothing else to do but fall in love”. Overigens een van mijn favorieten, vanwege de briljante toevoeging van blazers. Fast Food is een cd die zeer snel weet te overtuigen door de constante onderhuidse spanning die de songs herbergen. 

De afgelopen weken is Fast Food  met zeer grote regelmaat voorbij gekomen en zal dat voorlopig nog wel blijven doen. 15, 16 en 17 mei komt Nadine naar Nederland voor concerten, absoluut een aanrader, net als de cd natuurlijk.         

Label : Apollo   
Releasedatum : 6 april 2015

Website :  http://nadineshah.co.uk/