Tir Eolas - Stories sungs, truths told

Dit album is al een tijdje uit en heb ik reeds op een aantal websites onder de aandacht gebracht, maar het kan geen kwaad om het nog een keer te doen!


Soms stuit je per toeval op de mooiste ontdekkingen! Dat gebeurde bij mij met Tir Eolas, doordat ze een aantal maanden geleden het voorprogramma verzorgde bij de cd-release van Josienne Clarke en Ben Walker. Tir Eolas is Gaelic  en betekent eigenaren van het land, gebied. Tir Eolas maakt muziek die be├»nvloed is door Engelse en Ierse folk, maar ook door wereldmuziek, waaraan ze een geheel eigen draai geven. 

Voor het produceren van het album werd Jim Moray, gerenommeerd muzikant en producer, gevraagd.  Het album werd in een week tijd in de zomer van vorig jaar opgenomen.  Direct in opener The Call wordt duidelijk dat je te maken hebt met een groep die erg goed op elkaar is ingespeeld. De groep bestaat al  5 jaar. Een van hun sterke punten is de geweldige samenzang.  

In Morven Larry wordt nog een troefkaart duidelijk, namelijk de geweldige leadvocalen van Pip Mercer. Ze beschikt over een krachtige, kristalheldere stem. Overigens een prachtig lied, geschreven door Laura Snowden. Zij tekende voor de meeste nummers op Stories sungs, truths told

De titelsong beschikt over een verrukkelijk refrein, prachtige, enorm hoge uithalen, welke me kippenvel bezorgen, en zeer subtiele percussie. Het meest traditioneel getint is Aida. Het bevat een stompend ritme, prachtige meerstemmige zang, fiddle en fluit. Hun klassieke achtergrond wordt duidelijk in Your time will come. Vooral het middenstuk is intrigerend en virtuoos. Prachtige gitaarloopjes!  

Bijzonder aanstekelijk is  All of this. Gejaagde leadzang begeleid door vernuftige meerstemmige zang en inventieve fiddle. Een van mijn favorieten. Overbekend is de eeuwenoude, waarschijnlijk Ierse traditional She moved through the fair. Onder andere in het verleden prachtig vertolkt door Mary Black en vorig jaar nog door Sophie ter Schure. Deze traditional leent zich uitermate goed voor een krachtige en kristalheldere stem en is dus bij Pip Mercer in goede handen. 

Wereldmuziek komt om de hoek kijken in het instrumentale drieluik Sweet Bulgarity - Waters of Whitby - Delicious 24 . Hier wordt erg duidelijk hoe goed de muzikanten zijn.  Het in elkaar overlopen van de verschillende instrumentals is uitermate vloeiend. Delicious 24 doet me denken aan de excellente muziek van Flook. 

Amper bekomen volgt Donalbain, verhalend over een bekend personage uit MacBeth. Deze historische figuur was ooit tweede in de lijn van troonsopvolging. Zijn broer Malcolm III liet voormalig generaal  en dan heersende koning MacBeth vermoorden om zo zelf de troon van Schotland te kunnen bestijgen, die aan zijn vader toebehoorde. Het lied gaat over het feit dat Donalbain nooit de troon bestegen heeft. 

Misschien wordt het mooiste wel  voor het laatst bewaard, het weemoedige liefdesliedje Though he has left me, met bloedmooie samenzang. Stories sungs, truths told is een verbluffend sterk debuutalbum en het mooiste album, wat ik tot nu toe dit jaar hoorde.            Releasedatum, 11 februari 2015 Eigen beheer