The Lasses - DaughtersTot vorig jaar waren The Lasses, Schots voor De Meisjes, een goed bewaard geheim voor mij. Daar kwam verandering in op het moment dat ik het prachtige Laurels van Sophie ter Schure leerde kennen. Het kreeg een lovende recensie van collega Hans Jansen op Folk Lantern : http://folklantern.blogspot.nl/2014/08/sophie-ter-schure-laurels.html , maar tevens van autoriteit op het gebied van folk en roots, fRoots! Het bevat een prachtige verzameling spaarzaam, maar origineel gearrangeerde traditionele folksongs. 

Dit Amsterdamse folkduo wordt gecompleteerd door Margôt Limburg. Zij beschikt al over een ruime muzikale ervaring. Sinds 1999 vormt zij  samen met Ed ten Hoedt het folkduo, Sunflower, die een drietal cd’s uitbrachten. Sophie en Margôt leerde elkaar kennen tijdens een vrije sessie in Ierse pub Mulligans, gelegen aan de Amstel in Amsterdam. Ze werden aan elkaar voorgesteld door Victor Lacken. De sopraan van Sophie bleek wonderwel goed te passen bij de alt van Margôt. Ze kregen die avond veel complimenten en een nieuw folkduo was geboren. 

Daughters is de tweede cd van het duo. Het thema van de cd is, situaties waarvan je als ouders hoopt dat je dochter er nooit in terecht zal komen. Net als op Laurels is de begeleiding van de zang zeer spaarzaam. De opener Grey Funnel Line wordt zelfs prachtig a capella gezongen. Een prachtige fluit bespeeld door Stijn van Beek duikt op in Hush Hush

Alan McLachlan speelt op een aantal nummers mee. Zijn prachtige spel tilt de songs naar een hoger peil. Net als de viool van Mirte de Graaff op Eileen Og. In slotnummer Stretched on Your Grave wordt de leadzang verzorgd door Victor Lacken. Het materiaal bevat voornamelijk bekende traditionals met hier en daar een uitstapje richting country. 

Minder bekend is overigens het heerlijke Old Cook Pot. Net als op het debuut ook hier een cover van Richard Thompson, The Dimming of the Day. De dames zijn grote Richard Thompson fans en hebben de ambitie om ooit een album met alleen zijn nummers op te nemen. 

Maar het belangrijkste op Daughters blijft natuurlijk de geweldige zang van de dames, waar de overgave en spelplezier vanaf druipt. Sophie en Margôt verdienen het absoluut met dit prachtige Daughters een groter gehoor te krijgen, dan ze tot nu toe gehad hebben.       


Releasedatum 18 april 2015 Eigen beheer