Martha Bean - When Shadows Return To The SeaEre wie ere toekomt, Marco Geene bedankt voor deze grandioze tip! Martha Bean is geboren en getogen in Leicester. Ze komt uit een artistieke familie. Haar vader speelt cello op de cd en zus Miriam maakte de hoes. Op diverse instrumenten is ze klassiek geschoold, echter op gitaar autodidact. 

Bij het beluisteren van Song of the Sea was het me na één keer luisteren meteen duidelijk, dat ik te maken had met een uitzonderlijk talent.  Geweldige zangeres, vocaal enigszins vergelijkbaar met Norah Jones en een liedje voorzien van een prachtige melodie en redelijk ingetogen gebracht. 

Dat talent werd ook reeds onderkend door  Seth Lakeman, Marika Hackman en Scott Matthews, die haar al vroegen als supporting act.  Mijn verwachting was dat de rest van When Shadows Return to the Sea vergelijkbaar materiaal als Song of the Sea zou bevatten. 

Opener When the Fear Comes maakt direct duidelijk, dat Martha meer allround is. Zichzelf begeleidend op piano en daarnaast dynamische begeleiding van drums en strijkers en zang die varieert van fluisterzacht tot aan zeer krachtig. Ze bespeelt afwisselend gitaar en piano in de songs. 
Daarnaast ook nog  double bass. De prachtige arrangementen voor de strijkers schreef ze zelf. 

Forever long is de enige oudere song, welke ook al stond op haar in 2011 uitgebracht EP State of the Art, hier echter gebracht op piano. Deze nieuwe uitvoering laat horen dat Martha de laatste jaren muzikaal erg gegroeid is. Haar liedjes komen direct binnen en weten diep te raken, met name door het gebruik van dynamiek. Na meerdere beluistering blijkt pas echt hoe goed de liedjes zijn en kruipen ze onder de huid. Haar pianospel is exceptioneel. 

When Shadows Return to the Sea is een indrukwekkend debuut en zal zeker niet het laatste wapenfeit zijn van deze jonge singer-songwriter.             


Releasedatum 6 april 2015 Eigen beheer